marjan.hr

PLOVI I LOVI

Ribolovni Štap

4734
Svakako najvažniji dio ribolovne opreme je ribolovni štap. Kada je o štapovima rijeć¨, to je zasigurno dio pribora ćije su osobine i performanse najviše uznapredovale zahvaljujući razvoju tehnologije. Štapovi se sada izrađuju od najsavremenijih materijala, svakodnevno se usavršavaju za razlićite tehnike ribolova, jer nijedan ribolovni štap nije univerzalan i ne može se koristiti za sve vrste ribolova. Osnovna podijela štapova je na one za laki, srednji i teški ribolov.

Štapovi za laki ribolov su pretežno namenjeni za lov bijele ribe. Obićno su dužine 3 do 6 metara, težine bacanja oko 10-40 grama. Najloni koji su prikladni za ovu vrstu štapova su promijera 0,10 – 0,20 mm. Ovakvi štapovi se najčešće koriste za ribolov na plovak, eventualno za lakši dubinski ribolov i za lako varaličarenje.

Štapovi za srednji ribolov su namenjeni lovu grabljivica i za lov krupnije bijele ribe Dužina ovih štapova je 1,80 – 4,00 m, a dužinu treba birati u zavisnosti od terena na kom se lovi. Težina bacanja ovih štapova je 40 – 80 grama i nešto su kruče akcije. Tehnike ribolova za koje se ovaj štap koristi su varaličarenje, dubinski ribolov i ribolov na plovak. Najlon koji se koristi za ove štapove je 0,25 – 0,30 mm.

Štapovi za teški ribolov su namenjeni teškom varalićarenju i lovu soma, šarana, amura. Kraći su od štapova za srednji i laki ribolov, i obićno su dužine 1,80 -2,70 m. Vrhovi štapa za teški ribolov ne smiju biti tanji od 3 mm. Najloni koji se koriste za ove štapove su 0,35 – 0,50 mm i deblji. Ovi štapovi spadaju u krute štapove, a težľina bacanja im je preko 80 grama.
oprema1
Osnovne karateristike ribolovačkog štapa su dužina, akcija i težina bacanja.

Dužina štapa je uglavnom osobni izbor ribolovca. Za ribolov iz čamca recimo mnogo su praktićniji kraći štapovi, za ribolov varaličarenjem se pretežno koriste štapovi dužine oko 3 metra. Za fini ribolov koriste se dugački štapovi teleskopi koji se pretežno koriste na takmičenjima, dužine preko 5 metara.

Akcija štapa predstavlja ponašanje štapa pod opterečenjima, odnosno na način na koji se savija. Akcija štapa zavisi od debljine štapa, materijala od kog je napravljen, i od konstrukcije štapa. Debljina štapa je odnos između najtanjeg i najdebljeg dijela, u odnosu na ukupnu dužinu. Vrlo bitna odlika koja utiče na akciju štapa je to da li je štap pun ili šupalj. Večina štapova koji se danas proizvode su šuplji da bi bili lakši ali nema sumnje da su puni štapovi “jači”. Materijali od kojih se izrađuju su fiberglas, karbon i grafit. Akcija se označava na nekoliko naćina:

Shakespeare
“A” – štap se savija samo vrhom
“B” – štap se savija prvom trež¦inom
“C” – štap se savija sa prve dve trečine
“D” – štap se savija cijelom dužinom (parabolik)

Silstar, Cormoran imaju samo A, B i C

DAM
1,5 – 2,0 – štap se savija cijelom dužinom
2,5 – 3,0 – štap se savija sa prve dvije trećine
3,5 – 4,0 – štap se savija prvom trećinom
4,5 – 5,0 – štap se savija samo vrhom

Abu Garcia
Tip action – štap se savija samo vrhom
Medium action – štap se savija prvom polovinom
Parabolic action – štap se savija celom dužinom

Shimano
L – light
ML – medium light
M – medium
MH – medium heavy
H – heavy
XH – extra heavy

Težina bacanja se često miješa sa akcijom, jer se često misli da težina bacanja označava i akciju. Težina bacanja dakle predstavlja težinu mamca, varalice, olova ili sistema koji se tim štapom uspiješno mogu bacati. Štap koji ima težinu bacanja, recimo 20 – 40 grama, znaći optimalan je za zabacivanje varalice ili olova npr. koji imaju težinu izmedju 20 i 40 grama. Dakle ako je sistem koji zabacujete u rasponu težine bacanja štapa, sistem čete moći zabaciti maksimalno daleko i sa velikom točnošč¦u. Ako je pak ta težina manja od težine bacanja, i dalje čete moć¦i da zabacujete ali sa manjim dometom i manjom tošnjošč¦u. Ako je težina koju pokušate da zabacite veča od težine bacanja štapa, lako može doči do pucanja i ošteč¦enja štapa jer nije predviđen da izdrži toliko opterečenje. Što je raspon težine bacanja uži to je podatak o težini bacanja bolji. Dakle, težina bacanja je vrlo značajna karakteristika na koju treba obratiti pažnju pri odabiru štapa.

Ažurirano 8. siječnja 2015 — 22:09

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme