marjan.hr

PLOVI I LOVI

KADA I KAKO UDIČARITI NOĆU

Vrijeme mijene je smrt za ugora i murinu
S toplijim nocima na moru sve je više ribara koji se odlucuju za ribolov. Pri tome se mora imati u vidu da neke vrste riba (biljojedi i one vrste koje hranu traže kopanjem pijeska i mulja) ne uzimaju hranu nocu, poput salpe, pica, ovcice…
Iako se vecina riba hrani nocu ne može se reci da su sve ribe nocu velikog apetita. Stoga treba imati u vidu da su nocu narocito gladne one ribe koje se hrane planktonom, školjkama, crvicima, racicima i drugim sitnim morskim organizmima.
Ukoliko je Mjesec u fazi potpunog mraka ili “mijene” te ribe ne mogu naci hranu pa su prisiljene da se hrane po danu, pretežno ujutro ili predvecer. Sem toga, u vrijeme punog mraka, ribe na udici slabije rade i zbog svjetlucanja mora oko najlona i udice i ta pojava je narocito izražena uz površinu mora.
Dakako, izuzetak su grabežljivce poput ugora ili macke i murine kojima ni “mijena” ne smeta da bi došli do plijena.
S druge strane, za vrijeme punog Mjeseca ili “uštapa” uoceno je da se ribe intenzivnije hrane. Imajuci u vidu tu okolnost može se reci daje ovaj period vrlo pogodan za nocni ribolov.
Jutra i dani poslije punog Mjeseca nešto su slabiji za udicarenje dok je uspjeh nešto bolje u sumrak. Shodno iskustvu taj nocni ribolov-

Možda je najbolje obavljati na kamenitim i hridinastim terenima, te na dubinama izmedju 10 i 40 metara.

Ažurirano 7. siječnja 2015 — 17:30

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme