marjan.hr

PLOVI I LOVI

JELA OD SRDELE

 

  • PUNJENE SRDELE ILI INĆUNI
    SASTOJCI
    – 800 g velikih svježih srdela
    – 130 g mladog sira
    – 5 slanih inćuna (ili srdela)
    – 2 jaja
    – brašno
    – krušne mrvice
    – maslinovo ulje
    Postupak čišćenja isti je kao i za pohane srdele (odstraniti glavi, izvaditi srednju kost i raširiti je po sredini). Oprati i očistiti (odstraniti kost) sa slanih inčuna. Unutar svake svježe srdele staviti file slane srdele i malo svježeg sira. Preklopiti i pohati.
    DOBAR TEK

PUNJENE I PEČENE SRDELE
SASTOJCI
– 1 kg velikih svježih srdela
– listovi lovora
Za punilo:
– 100 g mekih krušnih mrvica
– 1 žlica maslinovog ulja
– 2 češnja češnjaka
– sjeckani peršin
– 2 do 3 isjeckane glavice ljutike (vrsta male kapulice, u Dalmaciji česta)
– sol, papar
– 1 žlica soka od limuna
Slijedeće sastojke fino isjeckati:
– 60 g kapara
– 60 g crnih maslina
– 40 g grožđica
– 40 g pinjola
Priprema:
Najprije izmiješati sve sastojke punila. Srdele očistiti na isti način kao gore (otkinuti glave, rasporiti, izvaditi kost). Položiti ih na stol, premazati punilom i zarolati od glave prema repu. Poredati ih u vatrostalnu posudu, gusto nabito, tako da rep bude prema gore. Između zamotuljaka umetnuti listove lovora. Poškropiti maslinovim uljem i peći u vrućoj pećnici 10 minuta.
DOBAR TEK

 

 

 

ESCABECHE DE SARDINES
SASTOJCI
– 1 kg svježih srdela
– maslinovo ulje
– vinski ocat
– češnjak, peršin, timijan, ružmarin, lovor, ljuta papričica
– sol, papar u zrnu
Priprema:
Očistiti srdele, odstraniti im glavu, izvaditi kost. Zagrijati dovoljno ulja da srdele budu do pola u ulju, te ih popržiti s obje strane. Izvaditi, ocjediti i staviti u duboku posudu. Dodati ulju u kojem su se srdele pržile jednaku količinu svježeg ulja, vinskog octa (četvrtinu volumena ulja) i vode (osminu volumena ulja), par češnja češnjaka, timijana, ružmarina, lovora, peršina, ljutu papričicu, sol i papar u zrnu. Kuhati 15 minuta, preliti po srdelama. Jesti tek nakon 24 sata.
DOBAR TEK

 

 

 

 

 

SRDELE S MAJONEZOM
SASTOJCI
– 1 kg svježih srdela
– brašna
Za marinadu:
– sjeckani peršin
– 60 ml limunovog soka
– 1/2 žličice smrvljenog češnjaka
– 60 ml maslinovog ulja
– sol, papar
Za umak:
– 1 velika nasjeckana rajčica
– 1 mala zelena nasjeckana paprika
– 25 g nasjeckanog crvenog luka (kapule)
– majoneza
– sol, papar
Priprema:
Srdele očistiti, otkinuti glavu, izvaditi kost i staviti u marinadu 20 minuta. Posuti brašnom i pržiti u jako zagrijanom ulju. Poslužiti uz umak koji se dobije miješanjem svih sastojaka umaka. Svakako napraviti domaću majonezu.
DOBAR TEK

 

SRDELE S PAPRIKOM
SASTOJCI
– 1 kg svježih srdela
– 2 zelene i 2 crvene paprike
– 1 crveni luk
– vinski ocat
– maslinovo ulje
– sol, papar
Neočišćene srdele oprati u slanoj vodi i dobro ih natrljati grubom soli. Ostaviti ih u soli bar 2 sata. Prije pečenja isprati sol, osušiti, poprskati maslinovim uljem i ispeći na roštilju. Isto napraviti i s paprikom narezanom na široke trake, ispeći je na roštilju s obje strane. Narezati crveni luk na ploške. Aranžirati srdele, papriku i luk. Poprskati maslinovim uljem (može i s malo vinskog octa). Servirati s kuhanim krumpirom i zelenom salatom.
DOBAR TEK

 

SRDELE NA NAČIN CASCAISA
SASTOJCI
– 1 kg svježih srdela
– krušne mrvice
Sastojci za 600 ml tomatade
– 125 ml maslinovog ulja
– 2 slatke paprike, oguljene, očišćene i izrezane na trake
– 900 g rajčica, oguljenih, očišćenih i iskidanih na kockice
– 2 srednja crvena luka (kapule), fino isjeckana
– 1 svježa ljuta papričica (chilli), očišćena od sjemenja i isjeckana
– sol, papar
Priprema:
Srdele popržiti na jako ugrijanom maslinovom ulju 1 minutu sa svake strane. Izvaditi ih na papirnatu salvetu da se ocijedi ulje, položiti u plitku vatrostalnu posudu. Preliti sa pola litre tomatade (sosa od rajčica-za recept pogledaj ispod), poprskati krušnim mrvicama i peći na 190 C 25 minuta. Servirati sa kuhanim krumpirom, zelenom salatom i suhim crvenim vinom.
TOMATADA
(sos od rajčica – šalša)
Zagrijati maslinovo ulje i dodati slatku papriku. Žutiti iznad laganog plamena dok paprika ne postane mekana. Dodati rajčice, crveni luk, chilli papričicu, sol i papar, te kuhati na laganoj vatri, tresući povremeno posudu. Kuhati dok sos ne postane dovoljno gust.
DOBAR TEK

 

INĆUNI S RIŽOM
SASTOJCI
– 1 1/2 kg svježih inćuna ili srdela
– 400 g riže
– 125 g maslaca
– 2 crvena luka, isjeckana
– 2 žlice pinjola
– vruća voda
– 2 žlice grožđica
– 1 žlica pimenta (Pimenta dioica)
– 1 žlica cimeta
– 1 žlica šećera
– sol, papar
Priprema:
Očistiti inćune i izvaditi im kost. Posoliti i staviti na hladno mjesto. Močiti rižu jedan sat u vrućoj vodi kojoj smo dodali sol, nakon toga iscijediti vodu. Zagrijati 125 g maslaca, dodati crveni luk i pinjole. Žutiti dok luk ne omekša. Dodati rižu i nastaviti kuhati uz miješanje 10 minuta. Dodati toplu vodu u proporciji za rižu (šalica riže – 2 do 2 1/2 šalice vode). Dodati ostale sastojke (osim ribe) pojačati plamen i kuhati dok riža nije gotova. Zamastiti vatrostalnu posudu, te po dnu i sa strana poslagati pola količine svježih inćuna. Dodati rižu, te ponovo prekriti slojem inćuna. Poprskati rastopljenim maslacem, poklopiti, staviti na vatru, te na umjerenoj vatri kuhati slijedećih 10 do 15 minuta dok riba nije gotova. Servirati vruće.

 

 

 

INĆUNI AZURNA OBALA
SASTOJCI
Za 6 osoba:
– 24 inćunova fileta
– 300 g salate od krumpira
– 24 smotana inćunova fileta
– 24 punjene masline
– tvrdo kuhani žumanjak i tvrdo kuhani bjelanjak (zasebno sjeckani)
– 1 žlica sjeckanog peršina
Polovinu inćunovih fileta složimo na podlogu krompirove salate, ukrasimo porubom od sjeckanog bjelanjka i žumanjka i preostalim filetima koje smo ovili oko punjenih maslina. Pospemo sjeckanim peršinom.

 

INĆUNI S PAPRIKOM
SASTOJCI
Za 6 osoba:
– 24 inćunova fileta
– 24 tanke trake paprike
– 1 tvrdo kuhani žumanjak
– 1 tvrdo kuhani bjelanjak
– 1 žlica kapara
– 1 žlica sjeckanog peršina
– maslinovo ulje
Fileje inćuna i trake paprike složiti naizmjence na pladanj, nakapati po njima maslinovog ulja i ukrasiti porubom fino sjeckanog žumanjka, bjelanjka i peršina. Posuti kaparima.
DOBAR TEK

 

 

MAHUNE NA VENECIJANSKI
SASTOJCI
– 800 g svježih mahuna
– 2 češnja češnjaka
– 2 žlice maslinovog ulja
– 10 filea slanih srdela ili inćuna
– 1 kavena šalica vinskog octa
– sjeckani peršin
– sol, papar
Skuhati mahune u slabo zasoljenoj vodi. Popirjati zdrobljeni češnjak na maslinovom ulju. Dodati filete inćuna i nastaviti pirjati. Dodati vinski ocat i papar, te kuhati daljnjih 10 minuta. Posuti isjeckanim peršin, dobro izmiješati i preliti po skuhanim mahunama.
Napomena: Postoji i varijanta sa skuhanim suhim grahom.
DOBAR TEK

 

PENETE NA NAČIN MANDRAEA
SASTOJCI
– 320 g neizbrazdanih peneta (Penne Lisce)
– 40 g crvenog luka
– 32 komada svježih inćuna
– 4 komada slanih inćuna
– 4 žlice extra djevičanskog maslinovog ulja
– 4 oguljene rajčice
– 2 češnja češnjaka
– 2 žlice isjeckanog peršina
– 1/2 čaše suhog bijelog vina
– 1 ljuta papričica, soli
Očistiti svježe i slane inćune, te im izvaditi središnju kost. Prerezati rajčice na pola. Pirjeti isjeckani crveni luk i češnjak na maslinovom ulju. Kad je omekšalo maknuti sa vatre i čekati dok se ne ohladi. Tek tada po vrhu poslagati inćune. Vratiti na jaki plamen i kuhati minutu, dvije, dodati rajčice i na jakom plamenu kuhati još slijedećih nekoliko minuta. Preliti po skuhanim penetama i posuti peršinom.
DOBAR TEK

 

PENETI U ÐAVOLJEM UMAKU
SASTOJCI
– 40 dag tjestenine “peneti”
– 50 dag zrelih rajčica
– 50 dag paprika
– 4 češnja češnjaka
– 2 žlice crnih maslina
– 2 očišćene slane srdele
– 0.5 čaše svijetlog piva
– žličica kapara
– malo crvene paprike u prahu
– 3 žlice mslinovog ulja
– bosiljak
– sol
U tavu ulijte ulje, dodajte češnjak i nakon minutu-dvije dodajte na tanke rezance rezanu papriku, rajčicu, masline, kapare, listiće bosiljka, slane ribe, sol i crvenu papriku. Nakon par minuta ulijte pivo i kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Gotov umak prelijte preko kuhanih peneta i odmah poslužite.
DOBAR TEK

 

 

PLAVI RAVIOLI
SASTOJCI
– 1,2 kg razne plave ribe
– 50 dag brašna
– 5 jaja
– 10 dag luka
– 1,5 dl miješanog ulja
– 2 dl bijelog vina
– 20 dag maslaca (margarina)
– 30 dag starog kruha bez kore
– peršin, timijan
– sol
Brašno, 4 jaja, malo ulja i vode umijesite u tijesto. Pokrijte ga i pustite da se odmori. Sitno nasjeckani luk kratko zapržite na ulju, pa dodajte na komadiće izrezanu plavu ribu, prethodno očišćenu, opranu te odvojenu od kostiju. Ribu pustite da se proprži i porumeni, a onda dolijte bijelo vino. Kruh namećite u vodu i ocijedite ga, a onda razmrvljenog dodajte pirjanoj ribi. Posolite i pospite sitno kosanim peršinom. Nakon završenog pirjanja pustite sve da se ohladi, pa zatim umutite jedno jaje i formirajte masu za nadjev. Tijesto razvaljujte i s nadjevom napravite raviole. Malo ih posušite pa skuhajte u slanoj vodi. U dubljoj tavi zagrijte maslac, dodajte usitnjeni timijan, pa raviole. Promiješajte na vatri dva-tri puta i servirajte tako, no raviole možete poslužiti i s umakom od svježih rajčica, crnim sipinim umakom ili pak nekim drugim koji je vama po volji. Tada će vam vjerojatno trebati manje maslaca od naznačene količine.
DOBAR TEK

 

SRDELE U PIVSKOM TIJESTU
SASTOJCI
– 1 kg srdela
– 1,5 dl ulja
– 25 dag pivskog tijesta
– češnjak, peršin
– sol
Srdele očistite i pripremite ih za pohanje. Odstranite im glavu i srednju kost i rastvorite ih kao knjigu. Namočite svaku u pivsko tijesto i pržite u dubokom i vrelom ulju. Ocijeđene od ulja posolite i pospite kosanim peršinom i češnjakom. Pivsko tijesto pripremit ćete slično kao i tijesto za palačinke (brašno, sol žlica ulja i sve razmućeno pivom do ujednačene mase i željene gustoće).
DOBAR TEK

 

MUSAKA OD SRDELA
SASTOJCI
– 1,2 kg srdela
– 1,2 kg krumpira
– l dl ulja
– 1 dl bijelog vina
– peršin, češnjak
– papar, sol
Srdele očistite i osušite. Krumpir ogulite i izrežite na ploške debljine 4-5 milimetara. Tepsiju nauljite, posložite jedan red krumpira, a zatim red srdela. Po srdelama pospite kosanog peršina i češnjaka, Dodajte papra i soli. Dalje redajte sve dok se ne potroše krumpir i srdele, s tim da uvijek na vrhu mora biti krumpir. Prelijte ostatkom ulja, ulijte vino i malo vode. Tepsiju prekrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici oko 45 minuta (na 200 stupnjeva). Servirajte toplo.
DOBAR TEK

 

 

 

 

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme