marjan.hr

PLOVI I LOVI

Lignjun – (neopravdano prezreni brat)

preneseno s portala Dubrovnik press

PIŠE:  ŠIME DUVANČIĆ

Glavonošci su veoma često rabljeni mamci u ribolovu na Jadranu. Najčešće se koristi lignja, a najmanje lignjun iako joj je veoma nalik. Osim što je neusporedivo rjeđi od nje, glavni razlozi tome jesu to što je lignjun žilaviji i manje ukusan od lignje. Unatoč tome mnogi meštri od udice smatraju ga neopravdano zapostavljenim mamcem, dovoljno dobrim čak i za lov najcjenjenijih riba.

 

U našem moru živi šest vrsta lignjuna, ali samo dva, veliki i, osobito, mali se masovnije love. Od lignji se razlikuju po tome što imaju znatno kraće peraje – veliki lignjun srcolike, a mali skoro kvadratnw. Glava im je veća, tijelo uže, a krakovi snažniji i duži nego kod lignji istih dimenzija. Na krajevima lovki, koje se ne mogu uvlačiti, nemaju dva nego četiri reda prijanjalki.

 

NAJČEŠĆE NA PARANGALIMA

 

Zbog niske cijene, lignjunima se kod nas najčešće nadijevaju parangali namijenjeni lovu morskih mačaka, pasa i druge divljači. Postavljaju se i na parangale namijenjene lovu pagra te one koji se polažu na teške terene te one namijenjenih lovu krupnih na terenima gdje ima puno sitnih riba. Shodno tome, komadi lignjuna se mogu koristiti i za lov svih tih riba ostalim udičarskim alatima.

 

Niska cijena i velika žilavost razlozi su što se komadi lignjuna koriste i za lov ometcem i bulentinom manje cijenjenih riba poput gere, modraka, pauka, kanjca, širuna, škrpuna, ali i cijenjene škrpine. Međutim, njime se mogu loviti i ribe koje vole mekane mamce. Dovoljno je njegovo tijelo omekšati udarcima kuhinjskog bata, osloboditi tvrde opne i potom rezati na mekane i slasne komade.

 

Kao dobra zamjena onima od lignje, krakovi i fileti lignjuna se mogu koriste i kao mamci u ribolovu pendulom manjih grabljivica poput širuna, vrnuta, ukjata, polande, iglic, ali i smuduta, čak i orhana te zubaca. Za razliku od spomenutih riba, lampugi, rumbacu, strijeljki i škarmu je posve svejedno nudi li im se lignja ili lignjun.
I ZA LOV „OKRUNJENIH GLAVA“
Cijeli lignjun je dovoljno dobar mamac za lov zubaca teškim ometcem, kijernje i, osobito, pagra teškom dubinskom kančanicom. Pagru je najbolje ponuditi glavu lignjuna, koja je  dobar mamac i za lov krupnih komarči. Arbunu, fratru, sarku i kantoru bulentinom je, pak, najbolje ponuditi krak lignjuna.

 

Kompletni lignjun je odličan mamac za lov tuna i ostalih pučinskih krupnih grabljivica potezanjem i puštanjem u struju mora.

 

Na priloženim fotografijama prikazano je kako se uginuli lignjun mamči na jednu udicu. Udica se zabode s donje strane oko visine peraja i izvede oko sredine tijela mamaca. Nakon toga se kraj strune provuče kroz, ka kraju tijela. Na kraju, mekanom žicom peraje se zavežu oko kraja i osnove strune.

 

U nedostatku lignje ili sipe, tako pripremljen lignjun može se koristiti i za lov pendulom orhana i, nešto manje uspješno, zubaca. Za lov pendulom, odličnim se pokazao mamac od plašta lignjuna oblikovan tako da izgleda poput glavonožca.
DOBAR I KAD SE RASPADA
Manji cijeli lignjuni te komadi velikih odlični su mamci za lov gruja, odnosno ugora i murine. Tim ribama ne smeta ni ako lignjun zaudara pa se za njihov lov može koristiti već upotrebljavani ili više puta odmrzavani. Takav lignjun je još uvijek dovoljno čvrst i na daleko se „čuju“, što je važno u lovu tih grabljivica.

 

Lignjun se odličnim mamcem pokazao i u „vertical jigging“ tehnici koja je posljednjih godina veoma popularna među našim sportsko- rekreativnim ribolovcima. Umjesto varalice u obliku glavonošca, lovi se lignjunom u čije je tijelo postavljena olovnica ispod koje među kracima lignjuna vise udice.

 

Osim svježi, lignjun se za mamčenje može koristiti i usoljen te zaleđen. Za lov čekanjem, ometcem i bulentinom, boje je rabiti zaleđene, jer im se tim postupkom konzerviranja ne povećava žilavost, kao soljenjem.

 

Ažurirano 14. prosinca 2015 — 19:39

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme