marjan.hr

PLOVI I LOVI

KAKO DO (Brancina,Lubina)

Preneseno s portala Dubrovnik Press

 

Piše: Šime Duvančić

sime

Nakon što je tijekom najtoplijeg dijela godine bio skoro posve neaktivan, smudut, lubin ili brancin se sve intenzivnije hrani. Unatoč tome i dalje će biti vrlo teško uhvatljiv udicom. Manji će još i zagristi, no kapitalci teški pet i više kilograma uvijek ostaju veliki izazov i za najbolje udičare. Evo nekoliko savjeta kako olakšati lov „kralja priobalja“.

POZICIJA

Pronalaženje područja na kojem brancini redovito obitavaju prvi je uvjet uspješnog ribolova. Najbolje mjesta su luke u kojima se redovito čiste ribarske mreže, pristaništa za veće brodove gdje lubin u gužvi lakše ulovi plijen, pozicije s jakim strujama mora, a posebno ušća rijeka.

Svako dobro mjesto za lov velikog brancina treba na primjereni način pripremiti. Priprema se prije svega sastoji u višednevnom prihranjivanju mrtvom ribom. Dva, tri kilograma srdela nekoliko večeri zaredom bačenih u more, potaknut će brancine da redovito dolaze na postu i manje oprezno uzimaju hranu. Što se dulje i redovitije prihranjuju, mogućnosti za ulov brancina kapitalca su veće. Pri prihranjivanju treba ostati nevidljiv, ne toliko za lubina koliko za otale ribolovce koji mogu iskoristiti vašu marljivost.

NA KAPITALCE NOĆU

Mali brancini mogu se uloviti i danju, ali one prave velike bolje je loviti isključivo noću. Buka iz ugostiteljskih objekata uz more, brodovi, automobilski farovi, znatiželjni prolaznici i bilo kakvi zvukovi na obali smetaju ovoj ribi.

Tek kada svi zvukovi zamru, a obala utone u savršeni noćni mir, kapitalac dolazi po ponuđeno. I tada kada pomislite da je sve idealno, nemojte napraviti grešku i približiti se moru s upaljenom cigaretom ili bilo kojim izvorom svjetlosti. Vjerovali ili ne, brancini to vide i odlaze negdje drugdje sretni što ste ih upozorili na svoju prisutnost.

NAJBOLJI MAMAC JE

Umjetni mamci su dobri za lov malih, ali brancini teži od dva, tri, posebice od pet kilograma njima se mogu prevariti samo na pojedinim mjestima, gdje mogu putovati neposredno uz samo dno. To su najčešće ušća rijeka i otočni prolazi s bržim strujanjem mora. Iako se svake godine zabilježi više ulova kapitalnih brancina na varalice, treba znati da su krupni ponajprije strvinari, a tek onda lovci na plijen u pokretu. To osobito vrijedi u područjima gdje se redovito u more istresa rezultat čišćenja ribarskih mreže pa nepokretne i lako dostupne hrane ima u izobilju.

Najbolji mamac za velike brancine su 10-15 centimetara duge ribice te glavonošci. Bukva, girovke, šparmić, širun ili sipica bolji su od srđele zbog tvrde kože koju teže oštećuje sitna riba. Brancin će rjeđe zagristi druge mamce poput velikog morskog crva, raka i sličnih mamaca koji su uspješni za sve ostale vrste riba. U rijetkim prigodama, kada se uspješno lovi danju, prvi izbor je živa kozica, a može poslužiti i živi špar manjih dimenzija.

BEZ OTEŽANJA

Nakon što ga uzme, brancin nosi mamac i po pet metara prije nego što ga stigne progutati. Kroz to vrijeme ne smije osjetiti nikakav otpor. Na struni zato ne smije biti nikakvog dodatnog utega, olovnice, preklopnik motalice role treba biti otvoren bez obzira na to ima li slobodan hod kalema. Za indikator ugriza najbolje je upotrijebiti neki lagani predmet poput komada „stiropora“, lagane limenke koji će se pri potezu ribe odmah osloboditi s najlona. Dobro rješenje su i elektronski indikatori ugriza, ali im zvučni signali trebaju biti podešeni na minimum jačine.

Strpljenje je važan čimbenik uspješnosti lova brancina, osobito kad on zagrize. Kada zagrize pustite ga da ponese mamac barem nekoliko metara pa tek tada kontrirajte, ali ne prejako. Prerana kontra izvući će mu mamac iz usta, nakon čega će proteći dosta vremena dok se ne vrati po ponuđeni zalogaj.

Dok brancin noseći mamac poteže strunu možete s velikom vjerojatnošću pretpostaviti o kakvoj je ribi riječ. Mali potežu brzo i živčano, a veliki polagano i kontinuirano. Predugo čekanje prije kontre isto nije dobro jer brancin može osjetiti i samu težinu najlona ili zapinjanje za dno što je dovoljno da odustane.

KAKO GA IZVUĆI

Način izvlačenje većeg brancina ovisi o terenu na kojem se lovi. Ako na njemu nema većih zapreka treba samo držati zategnut štap dok se riba ne pojavi na površini. Nakon što zapljuska po površini, treba ga početi polako privlačiti. Kritičan trenutak nastaje kada ga se primakne obali. Ako ga se tada brzo ne prihvati jankom, mrežnom prihvatnicom većih dimenzija, brancin će svom snagom pokušati zaroniti u dubinu. U tome će uspjeti ukoliko je kočnica role podešena na veliku snagu. Zato je bolje prvo je podesiti na malu, pa tijekom izvlačenja na potrebnu veću snagu. Nakon uspješnog bijega brancina od daljnjeg ribolova nema ništa.

Na mjestima gdje u moru ima prepreka, plutača, konopa, kamenja i drugih prepreka, treba primijeniti drugačiju taktiku izvlačenja brancina. Tu popuštanja nema pa treba loviti s jačim priborom i kočnicom podešenom na veći otpor.

Ažurirano 24. rujna 2015 — 16:44

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme