marjan.hr

PLOVI I LOVI

„SASAME“, (udice za sve ribe i situacije)

 

Iz iznimno bogate palete proizvoda predstavit ćemo manji broj udica i to onih koje se najviše traže na našem tržištu

udice1

  • Tekst i foto:  Šime Duvančić

 

Udica i struna su osnovni dijelovi svakog udičarskog ribolovnog alata. Zato njihovom izboru treba posvetiti posebnu pažnju. Ponuda je iznimno bogata pa nije lako odabrati najprikladniju, posebno udicu. U Makarskoj i Dalmaciji najbolja je ponuda udica čuvene japanske tvrtke „Sasame“. Iz iznimno bogate palete proizvoda predstavit ćemo manji broj udica i to onih koje se najviše traže na našem tržištu.Svi „Sasame“ proizvodi nastaju isključivo u Japanu, a tijekom izrade su stalno izvrgnuti rigoroznoj kontroli.Izrađuju se visoko sofisticiranom opremom, najsuvremenijim postupcima obrade. Proizvode od najboljeg materijala- čelika poznatog kao „Carbon 80“. Taj materijal karakterizira da počinje hrđati tek nakon 24 sata provedena u slanoj vodi, nakon čega se razgrađuje velikom brzinom. To uz redovito jednostavno održavanje udici omogućava dugovječnost, ali i siguran te brz oporavak ribe u kojoj je ostala udica.

 Natjecatelji ih obožavaju

U vječitoj potrazi za boljim, udice „Sasame“ su kod nas prvi počeli koristiti ribolovci natjecatelji, još dok se to ubojito „tajno oružje“ moglo nabaviti samo u inozemstvu. Zbog zahtjevnosti natjecanja, gdje se moraju hvatati sve vrste riba, uključujući ponajprije male, za natjecanja se prikladne samo manje i tanje, aliudice3 dovoljno jake udice. Za lov s obale, kako „surfcasting“ tako i „beach“tehnikom, te s plovila kančanicom, naši natjecatelji najradije kriste ove „Sasame“ udice:  „Yamame“ je prvi izbor mnogih natjecatelja. Radi se o iznimno čvrstoj, prodornoj i trajnoj „kristalki“. Koristi se za lov vrlo tankim strunama malih i riba osjetljivih usana. Idealna je za nadijevanje svih osjetljivih mamaca poput crva, kozica, školjki, komada srdele, ali i kruha te i gujavica. Proizvodi se u veličinama od 10 do 1, odnosno širine luka od 5 do 10 mm. Natjecatelji najradije koriste one broj 8 do 5. Udica oznake F-745 je nikal srebrna, pa je primjerena lovu na dnu. No, izvanredno je dobra i za lov u gornjim slojevima mora te“ na pola dna“  bukve, te grabljivica poput iglice, šaruna ili skuše.Udice oznaku F-749, odnosno crne boje najbolje su rješenje za lov u teškim uvjetima. Po mirnom i posve prozirnom moru. „Sode“ je posve istog oblika, ali kraćeg vrha u odnosi na tijelo. Natjecatelji je koriste kad mamac treba vezati uz udicu te kad pretežito love bukve. Odlično je rješenje i za lov salpe. Nudi se u veličinama os 28 do 6, odnosno širine luka 2 do 8 mm, te u srebrnoj, zlatnoj, crvenoj i plavoj boji.„Edo F-777 Nickel“ mala natjecateljska udica oblika „kristal“, vrlo elastična, dugog vrata i relativno tankog tijela. Pogodne za lov bukve, salpe i ostalih riba po strune opasnih zubi. Nude se u veličinama16, 14, 12, 10 i 8, odnosno širine luka 4 do 6 mm. Naši natjecatelji najviše koriste veličine 1, 10 i 8. „Long Shaft F-848“ ima još duže tijelo, ali je oblika „Aberdeen“. Nudi se u veličinama 10, 8, 6, 4 i 2, odnosno širinama 3,5 do 8 mm. Istog oblika i širine luka, ali neznatno kraćeg tijela i s prstenastim vezištem je udica oznake „LS Ringed F-893“.

 Za sve ribe i mamce

Wormer F-875“ udice su prikladne za lov velikog broja riba u svim situacijama. Tanke su ali iznimno jake. Zbog posebnog oblika imaju veliku sposobnost prodiranja  pa su pogodne i za lov riba tvrdih čeljusti poput šarga, fratra, komarče, lubina… Unatoč svemu navedenom, ne kidaju mekane usne riba poput ovčice udice2ili cipla. Mamci se na njih lako postavljaju, čak i oni koji poput gliste i crva koji se nadijevaju i na strunu poviše udice, a sve zato što imaju male prstene za vezivanje. Nude se u veličinama od 14 do 2, odnosno širine luka 4 do 11 mm. „Chika“ Ovu udicu mnogi natjecatelji koriste umjesto „Yamame“ za lov najmanjih riba. Iznimno au tanke pa zato pogodne za nadijevanje korejskog i svih ostalih crvića, kozice i komada srdele. No, veće su odlično rješenje za lov bukve, iglice, skuše, šaruna… u gornjim slojevima mora. Proizvode se u srebrnoj, zlatnoj i crvenoj  boji te veličinama od 22 do 6, odnosno širine luka 2,5 do 7mm. Najprodavanija udica iz ponude „Sasame“je ona imena „Chinu“. Naziv je dobila po ribi koja se u Japanu vrlo cijeni, ali teško vara. Posebnog je oblika- ima širok luk poput  „Aberdeen“ udice, vrh oblika orlove kandže i srednje dugi vrat. Zbog svega toga iznimno dobro prodire, ali i drži plijen i mamac. Nudi se u više verzija. Osnovni modela ima vezište u obliku pločice i nudi se u veličinama od 12 do 3/0, odnosno širine luka 6 do 16 mm. Namijenjena je lovu brojnih riba, svim vrstama i težinama alata, primjerice lubina i komarče čekanjem, fratra, šarga, škarpine, pasa i mačaka, zubaca, pagra, lice… Kao što im ime kaže, modeli „Chinu Double Barb“ imaju duple kontra kuku, pa bolje drže plijen i mamac. Zato su ovi modeli namijenjeni lovu mekšim mamcima, primjerice živim crvićima, velikim crvom, prstacem, dagnjom, itd. Modeli „Barbless“, pak, nemaju  kontra kuku pa su pogodni za lov kad se plijen treba brzi i bez velikih ozljeda skinuti s udice.

 

Model „DH-Point Chinu“ ima na poseban način oštren i u stranu povijeni vrh zbog čega je još prodornija pa se koristi za lov riba tvrdih čeljusti. Ima i posebno oblikovanu pločicu vezišta, zbog čega dobro drži čvor.  „Gokobuso“ su nešto tanje „Chinu“ udica pa ih u veličinama8, 6 i 4 rado koriste i natjecatelji koriste veličine 8, 6 i 4 osobiti za lov kozicom i kad pretežito love ribe poput arbuna, fratra…Inače, nude se u veličini od 8 do 3/0, odnosno širini luka 7 do 12 mm.“Chinu Ringed“ je isti model, ali s prstenom za vezivanje. Vrhunska je udica za lov lubina i komarče čekanjem, ali i brojnih drugih riba svim tehnikama. Nudi se u veličinama od 10 do čak 7/0, odnosno širine luka 5,5 do 20 mm. „Beak F-779“. Za razliku od prethodne, ova je udica dobro poznatog oblika pogodnog za lov komadima mesa. Ima prsten za vezivanje. Boje je crnog nikla i nudi se u veličinama od 11 do 4/0, odnosno širine luka 6 do 20 mm. Izvanredno dobro drži mamce, ali i plijen, pa služi za lov borbenijih te krupnijih riba, osobito onih sa dna živim ili barem cijelim ribicama. Koristiti se može na srednjim i teškim parangalima, ometcu i kančanici. Primjenjuje se u lovu gofa, komarče, zubaca, pagra, lice, fratra, škarpine, itd. „Kamikaze“ su oblikom slične „Chinu“ udicama ali izrađene od deblje žice pa su namijenjene lovu najtežih i najsnažnijih riba. Proizvode se u srebrnoj i crnoj boji te u veličinama od 1 do 10/0, odnosno sa širinama luka od 15 do 32 mm. Manje, broj 4/0, 5/0 i 6/0 omiljene su kod specijalaca koji love teškim dubinskim kančanicama dok broj 7/0 i 8/0 najviše koriste panulaši za lov živim lignjama.

Ažurirano 12. travnja 2015 — 18:32

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme