marjan.hr

PLOVI I LOVI

Kako Napravit Brumu

Kako napraviti ribama primamljive „oblačiće“

RIBOLOVNI PETAK (127): Kako napraviti ribama primamljive „oblačiće“

 preneseno s web portala Dubrovnik Press

 

PIŠE: 

 

Loviti udicom, bez primamljivanja znači odreći se barem pola ulova, kažu iskusni ribolovci, ali i dodaju da se s pogrešno napravljenom te prezentiranom primamom ili abrumom postiže slabiji ili nikakav ulov. Upozoravaju i da je najteže napraviti i pravilno prezentirati primamu koja se mora brže ili sporije u moru raspršiti, odnosno stvoriti mirisni „oblačić“ i tako dvojako primamljivati ribe.

 

ŠTO SITNIJE

 

Kao i za većinu ostalih, glavni sastojak ove primame su sitne plave ribe, najčešće srđela, te stari kruh. Za izradu vrhunske primame, osim dobro namočenog starog kruha i srđele, dobrodošlo je i riblje ulje te pšenično ili kukuruzno brašno.

 

Ulje služi kao vezivno sredstvo i miris, a brašno kao vezivno i sredstvo za stvaranje „oblačića“.

F16286

Ti se sastojci stave u zdjelu i usitne te pomiješaju štapnim ili drugim kuhinjskim mikserom. Usitniti ih treba toliko da riba ne može naći komadić primame koji bi mogla progutati. Kako bi tako dobivena masa bila kašasta, odnosno dovoljno rijetka, tijekom miješanja u nju treba dodavati vodu.

F16287U smjesu za primamljivanje na većim dubinama treba staviti pšenično brašno jer će ono, zajedno s uljem, masu duže držati na okupu. Na plićem terenu će potonut do dna, a onda će se polako raspadati i stvarati oblačić koji će polegnuti po dnu. Kada se, pak, koristi kukuruzno brašno, njegove sitne čestice će se prije raspršiti i praviti široki i visoki „oblak“.

 

NE SAMO ULJE

 

Kod nas je teško naći riblje ulje pa se umjesto njega rabe vrlo ljepljivi glutamini, koje je lakše pronaći u prodaji nego riblje ulje. Dovoljno je da glutamin čini 5-10 posto primame. Dobra zamjena ribljeg je jestivo ulje, a još bolje se pokazalo ulje iz ribljih konzervi, ali i ono od prženja pomfrija, riba i mesa.

 

Osim ulja, u primamu se mogu stavljati i drugi ostatci od hrane. Primjerice oklopi kozica i škampa.

Kao vezivno sredstvo umjesto svega navedenog može se koristiti glina jer je ta vrsta zemlje masna. Osim toga, ona pri raspadanju u  vodi stvara uočljiv i mirisni „oblak“. Osim gline, da bi se poboljšala kompaktnost primame, u smjesu se mogu dodavati i veće ili manje količine ostalih vrsta zemlje te pijesak.

 

Kod nas skoro nepoznat, a izvanredno dobar sastojak  primama koje se brzo trebaju raspadati jest koncentrirana hrana za živinu i stoku. Ona sadrži brojne mirisne i ribama ukusne tvari vrlo malih dimenzija. Te mješavine obvezno sadrže i riblje brašno pa se mogu rabiti same, ali ih je bolje doraditi. Najjednostavnije i najjeftinije je dobro ih natopiti salamurom od usoljene ribe, ali im se mogu dodavati i isitnjeni komadići tvari koje će se mamčiti.

 

S KRAJA I IZ BRODICE

 

S primamom napravljenom od navedenih sastojaka može se loviti s obale i iz plovila. S obale se najčešće koristi u lovu cipla te  „pod pjenu“, odnosno u zoni razbijanja valova o obalu. Plijen su najčešće ukjata i šarag, a primamljuje se tako da se smjesa baca na obalu koju ispiru valovi. U lovu iz plovila „oblaci“ se stvaraju kad se ukjata, iglica, širun, bukva, girovke i druge ribe žele primamiti i zadržati u gornjim slojevima mora.

 

Za primamljivanje u površinskom sloju smjesa mora biti tekuća, više ili manje gusta. Za primamljivanje dalje od površine primama mora biti kompaktnija, najbolje oblikovana u kuglice.

Ažurirano 13. kolovoza 2016 — 15:48

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme