marjan.hr

PLOVI I LOVI

KAKO ODABRATI ŠTAP

Duža drška- duži odbačaj

Tekst i foto Šime Duvančić

Untitled - 18

Dužina je važna. Koliko značaj za preciznost i daljinu odbačaja ima dužina rukohvata štapa najbolje znaju surferi, ribolovci koji love vrlo dalekim bacanjenjem

Ovogodišnja ribolovna sezone za većinu športsko-rekreativnih ribolovaca počet će uskoro. Da bi je spremno dočekali, dotad trebaju popraviti i dopuniti opremu. Ako moraju i kupiti novi štap, a sad je pravo vrijeme za to zbog brojnih akcijskih prodaja, skrećemo im pozornost na jedan detalj o kome malo ribolovaca razmišlja pri odabiru štapa. To je dužina njegove drške. Dužina je važna Koliko značaj za preciznost i daljinu odbačaja ima dužina rukohvata štapa najbolje znaju surferi, ribolovci koji love vrlo dalekim bacanjem, te varaličari s obale, špineri. Oni su u pravilu „ovisni“ o dvoručnom odbačaju, a koji je nemoguć s kratkom drškom. Osim toga, prednost razumno dugačke drške štapa očita je i pri lovu klasičnim ometcem. Za takvo udičarenje, lov na dnu bacanjem s obale, koristi se teleskopski štapovi obično dugi između 3,0 i 3,5 metara, koji uglavnom imaju nerazmjerno kratke rukohvate. Iskusni i uspješni ribiči toliko duge štapove smatraju optimalnim, ali samo ako imaju duže drške. Za uobičajenu upotrebu preporučuju modele navedene dužine s rukohvatom od barem 40 ili, još bolje 50 cm dužine. To se odnosi na rastojanje od kraja rukohvata do sredine nosača role, odnosno noge montirane role.
Problem kratke drške, uz manje ulaganje, može riješiti i na starim teleskopima, te dvodijelnim štapovima. Naime, svaki iskusni serviser ribičkog pribora može „produžiti“ drški štapa, odnosno pomjeriti malo držač role prema vrhu štapa, što nema utjecaja na njegove karakteristike. Ribolovcima koji love spustcem (kančanicom) ali skosavanjem („vertical jigging“-om) preporučuju se, pak, štapovi s nešto kraćim drškama. Njihovi rukohvati ne trebaju biti duži od dužine podlaktice ribolovca koji ih drži za nosač role. Tako se sprječava eventualno zapinjanje rukohvata za dijelove plovila ili opreme na njima. U većini slučajeva rukohvat štapa za lov spustcem treba biti dugačak 30 ili tek malo više centimetara. Za ženske ruke- osjetljiviji.
Pri odabiru dužine štapa valja voditi računa i o uzrastu te spolu ribolova, odnosno njegovoj snazi. Naime, fizički slabiji, odnosno mladi ribolovci i žene trebaju loviti sa štopovima koji imaju nalo duže drške.
Osim toga, iskusni ribolovci udičarkama i mladim ribolovcima savjetuju da pri izboru pribora odaberu nešto laganiji nego za odrasle muškarce. To se posebno odnosi na štapove. Isto tako, početnicima preporučuju da ribolovna iskustva stječu uz plovak. Zašto? Zato što se uz pomoć elastičnog i laganog štapa te plovak najbrže stječe osjećaj za „kontru“ te pravilno izvlačenje plijena iz vode. Što je možda još važnije, lagani štap manje opterećuje zglobove ruke, a to je u ribolovu veoma važno. I na kraju još nešto, osjetljiv štap jamči ulov, a to znači i poticaj opredjeljenju za ovaj način zanimljive rekreacije.

Ažurirano 7. ožujka 2015 — 18:00

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme