marjan.hr

PLOVI I LOVI

KLIZNI ZAVRŠNJAK

 Preneseno s web portala Dubrovnik press
Piše Šime Duvančić

 

Kako bi mogli uživati u borbi i pobjedi nad ribom, sportsko- rekreativni udičari su izmislili brojne tehnike ribolova. Svaka od njih zahtjeva i odgovarajući način kompletiranja pribora, posebice završnjaka. Osim tehnici lova, izgled tog dijela pribora mora biti prilagođen i vrsti dna, dubini i snazi morske struje na mjestu ribolova. Zbog svega toga, završnjaci se izrađuju na brojne načine. Pojedini imaju iznimno usku primjenu, a neki se rabe i u više tehnika udičarenja. Od višenamjenskih naši udičari neopravdano malo koriste onaj poznat pod engleskim imenom „pulley“.
Taj završnjak djeluje na principu koloturnika, po čemu je i dobio ime. Naime, on nije poput ostalih završnjaka vezan za osnovnu strunu nego je pokretan – klizi kroz njen kraj, kao preko koloturnika. Čini ga predvez na čijem je jednom kraju uteg, a na drugom privez s udicom. Prvotno je završnjak klizao kroz omču na kraju osnovne strune, zatim, zbog smanjenja trenja, kroz prsten.

DSC04832Na suvremenim priborima završnjaci klize kroz đogulin, vrtilicu, običnu ili, još bolje, onu s kratkom cjevčicom u prstenu, odnosno kroz specijalni klizač. Ti elementi, osim što maksimalno smanjuju trenje, sprječavaju prenošenje uvrtanje završnjaka na osnovnu strunu. Zbog istog razloga, vrtilica se postavlja i na spoj predveza i priveza. A da bi se spriječilo usjedanje čvorova na krajevima predveza u vrtilicu ili klizač, uz krajeve predveza se postavljaju i plastične perlice. Tako se sprječava zaglavljivanje predveza u jednom od krajnjih položaja.

 

Osim tih elemenata, dobro je da ovaj završnjak ima i kopču za spajanje olovnice, čime se omogućava lako i brzo postavljenje prikladno teškog olova.

 

Dimenzije ovog završnjaka ovise o mjestu lova i vrsti lovine. Dužina predveza na kome je olovnica se kreće između jednog i dva, a priveza na kome je udica pola i jednog metra. Oni, posebice predvez – kako bi što lakše klizao, trebaju biti od što podatnijeg najlona, odnosno FC, fluorugljika.

nacrtklizniNa crtežu je prikazan završnjak pogodan za lov ovrate, komarče na većim daljinama, posebice na dnu punom rupa i procjepa. Pri odbacivanu ovog završnjaka olovnica poteže pribor, a udica na relativno kratkom privezu nema velike mogućnosti petljanja s osnovnom strunom. Kad polegne na dno, laganim zatezanjem kraj osnovne strune se više ili manje udalji od olovnice. U lovu komarče što više to bolje. Tako se kasnije laganim popuštanjem komarči dozvoli da mamac ponese do metar i pol, a da pritom ne osjeti skoro nikakav otpor.

 

Kod izvlačenja završnjak zauzima takav položaj da se s dna prije ribe podiže olovnica. To na minimum smanjuje mogućnost njenog zapinjanja, tako čestog u lovu na neravnom kamenitom dnu.

 

Osim za već spomenuti lov komarče,„pulley“ završnjak je odlično rješenje za „rock fishing“, odnosno lov grujeva, lubina, zubaca i ostalih krupnih riba sa strme stjenovite obale na kamenitom dnu. Posebno ako se lovi prebacivanjem mamca preko podmorskih uzvisina ili njegovim polaganjem na strmo dno. Odlično je rješenje i za “surf casting fishing“, lov vrlo dalekim bacanjem na položitim mekanim dnima.

Ažurirano 28. lipnja 2016 — 7:38

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme