marjan.hr

PLOVI I LOVI

VEŽI MAMAC DA UDICA NE OSTANE GOLA

Preneseno s web portala DUBROVNIK PRESS

 

Uribolovu udicom veliki se broj prvoklasnih mamaca ne rabi ili im je primjena ograničena jer se slabo drže na udici ili čak pri odbačaju spadaju s nje. Taj se problem rješavao na nekoliko načina. Za sportsko-rekreativni ribolov nedvojbeno najbolji je vezivanje mamca uz udicu, ali i strunu poviše nje.
RAZNE NITI
Čime će se vezati ovisi o vrsti i veličini mamca te tehnici ribolova. Za lov pendulom iglica i druge ribe najčešće se vezuje za to posebno pravljenim voštanim koncem. U lovu čekanjem ovrate, smuduta ili gruja pomoću raznih cijelih i živih rakova mamci se vezuju tankom gumicom za staklenke. Osim što ih se dugo održava živima, takvim vezivanjem rakovima se ograničava i kretanje pa se ne mogu sakriti od grabljivica.

img200 Rak za komar u

Kad su u pitanju sitniji mamci, koji se najčešće upotrebljavaju u sportsko-rekreativnom ribolovu, vezivanje se nekada vršilo šivaćim koncem, zatim pomoću niti izvučene iz ženske najlon čarape. Domišljati natjecatelji su u tu svrhu rabili i gumene niti iz lastike koja se upotrebljava u tekstilnoj industriji, te konac za čišćenje zuba.
„FILO ELASTICO“
Prije tridesetak godina industrija ribolovne opreme ponudila je najbolje rješenje za vezivanje mamaca, bez obzira na njihovu veličinu – elastičnu nit. Radi se o silikonskoj, vrlo elastičnoj niti promjera 0,2 do 0,3 mm. Unatoč tako maloj debljini, rastezanjem joj se dužina može povećati pet puta, a nakon prestanka opterećenja vratiti u početnu. Nju je dovoljno rastegnuti i obmotati oko mamca, bez ikakvog vezivanja.img145 Goli trcaljac komar a. no

Danas je elastična nit obvezni dio opreme ribolovaca natjecatelja, a sve je više koriste i ostali udičari. Nude je mnogi tvrtke, najčešće pod talijanskim imenom „Filo elastico“. Testiranja su pokazala da im je kvaliteta ujednačena pa je najbolje kupovati najjeftinije, čije pakiranje od 100 metara košta oko 15 kuna.

 

Elastična nit je osobito praktična u ribolovu živim mamcima, jer omogućava da ih se postavi na udicu bez probadanja, zbog čega mamci daleko duže ostaju živi i živahni pa time i zanimljiviji ribama. Pomoću tog konca se mogu mamčiti žive ribice, rakovi i crvi.

 

Što se ribica tiče, vezivanje umjesto probadanja je osobito preporučljivo pri lovu iglicom i srdelom, jer su te ribe veoma nježne. Moguća je, kod montaže na dvije udice, i kombinacija vezivanja i probadanja. Tako se primjerice kozica jednom udicom probode kroz rep, a druga, najčešće veća, zaveže elastičnim koncem između nožica.

 

NE SAMO ZA MEKANE MAMCE

 

Veliki morski crv, tvrdi, otporan ne mora se mamčiti vezivanjem, ali ako se mamči njegov veliki komad navlačenjem i na strunu poviše udice, više nego dobro je obmotati ga elastičnom niti.

 

Takav postupak je, pak, neophodan kad se mamči muljaš i drugi mekani crvi.

 

Tako je za lov krupnijih riba čekanjem na dnu ili poviše njega plovkom najbolje rabiti snop od nekoliko crva prislonjen ih uz udicu i omotanih koncem. Ovakva se montaža pokazala ubitačnom u lovu krupne plemenite ribe poput ovrate, smuduta, zubaca, itd.F1445 Mamac-sku a lignja

Elastični konac je dobrodošao i za nadijevanje žilavih mamaca. Primjerice fileta ili oguljenih krakova glavonožaca koji „glume“ crve postavljene ne samo na udicu nego i znatno poviše nje. Čak i sipice te lignjice, inače vrlo žilave mamce, dobro je na pribor učvrstiti elastičnim koncem ako se ovrata, smudut i druge krupne ribe love dalekim bacanjem.

Ažurirano 25. travnja 2016 — 23:04

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme