marjan.hr

PLOVI I LOVI

PRIPREMA PRŽENA RIBA

 

Kada očistite ribu,prije prženja,dobro je osušite suvom krpom ili papirom.Nikad je ne treba pržiti tek opranu i mokru. Nikad ne stavljajte mnogo ribe u malo ulja. Naprotiv – malo ribe u MNOGO vrelog ulja. Ako ulje nije dovoljno vrelo (mora da vri) riba ce se lijepiti za tavu, i neće lijepo porumeniti. Veću ribu nikada ne pržite cijelu. Ako je velika isijecite je na komade. Ako je srednje veličine isijecite je uzduž,pa svaku polovinu posebno pržite. Prije prženja ribu namažite razmućenim jajetom i uvaljajte u brašno ili mrvice. Kad je ispržena, kad dobije onu zlatnu boju,položite je na neku rešetku iznad neke posude da se ocijedi od ulja. Riba pržena u tijestu (kao za palačinke),bilo da je pržite cijelu ili u komadima,biće ukusnija ako je sat-dva prije pripremanja držite u marinadi (žlica ulja,sol,papar,sijeckani peršin,sok od limuna ) Tijesto pripremiti bar dva sata prije upotrebe na sljedeći način : izmiješajte pola čaše ulja sa 125 grama brašna,jednim žumancetom i malo soli. Na ovo uspite 1 čašu hladne vode pa sve umutite mikserom. Posebno umutite,pošto ste ga prethodno malo posolili,bjelanca,pa ga umiješajte u pripremljeno Tijesto. Ne štedite ulje prilikom prženja ribe. Ono će Vam više puta služiti. Sacuvajte ga za idući put. Kada ga budete koristili dva – tri puta, pročistite ga. To se ovako radi : Sipajte ulje u neku posudu,nalijte vodu i prokuhajte. Kada se ohladi svi otpaci od ribe past če na dno vode a ulje ce plivati iznad nje sasvim cisto. Naravno uvijek dodajte malo svježeg ulja.

Ažurirano 10. siječnja 2015 — 14:24

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme