marjan.hr

PLOVI I LOVI

KAKO I KADA LOVITI KOMARČU

LOV KOMARČE ( ORADE)

Kao i uvijek, komarce (ili orade, kako ih još nazivaju) se i sada zadržavaju samo u slojevima njima ugodnih temperatura, od barem 14AC.Toliko zagrijanih područja u ovo doba godine nema u plićacima, omiljenim staništima komarci, pa oni koji već na početku lovne sezone žele tragati za kraljicama to moraju raditi na većim dubinama.

NA KOMARCE OD PO’ VELJACE

U po’ marca sipa i komarca”, kaže stara, dobro poznata ribarska izreka, ali, kako kaže novovjeka pjesma, “više ništa nije kao prije”. Kraljica morskih riba više ne počinje dobro “raditi” sredinom ožujka. Od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća, pod utjecajem tropikalizacije, otopljavanja Mediterana , sve se ranije počinje primicati obali i intenzivnije hraniti. Posljednjih godina najčešće sredinom veljače, ovisno od toga koliko je bila topla prva polovina zime. Kao i uvijek, komarce (ili orade, kako ih još nazivaju) se i sada zadržavaju samo u slojevima njima ugodnih temperatura, od barem 14AC. Toliko zagrijanih područja u ovo doba godine nema u plićacima, omiljenim staništima komarci, pa oni koji već na početku lovne sezone žele tragati za kraljicama to moraju raditi na većim dubinama, od preko 5 m. Iako se te dubine mogu dosegnuti i ometcem s obale, puno je lakše to uraditi spuštanjem kancanice iz plovila, kod nas malo prakticiranom, ali vrlo uspješnom tehnikom, plodonosnom i u ostala doba godine. Tom tehnikom, osim toga, jedino je moguće loviti na plitkim bracima, podmorskim uzvisinama, koje u ovo doba godine daju više šansi za dobar ulov od najboljih priobalnih područja, položiti pjeskovitih i kamenitih terena obraslih posidonijom.

Kraljica je kraljica medu svim ribama koje ovako lovimo, sa najvećom krajnjom težinom. Nisu rijetki ulovi od 0,5 do 1 kg. Ponekad se dogodi i preko 2, cak 3 kg. U tim trenucima potrebna je mirnoća i strpljenje, a i puno ribarske sreće.

Vuci veće primjerke na najlone promjera 0,25-0,30 nije nimalo lako. To su borbe koje traju i po nekoliko minuta, a imate osjećaj da traju cijelu vječnost. Ribu treba dobro izmoriti prije nego se odlučimo na njeno vađenje. Prijelomni trenutak je kada se počinje okretati trbuhom prema gore. Tada je ?sigurna?.

Cijelo vrijeme izvlačenja je potreban dobar osjećaj u rukama a svodi se na: pravi li se umorna ili je zaista pred predajom. Jedna kriva procjena i snovi mogu postati drugačiji. Takvi ulovi ostaju urezani u sve pore ribolovaca za cijeli život. Siguran sam da svatko zna sve pojedinosti ulova svoje najveće kraljice. Nadam se da ce neki uskoro i doznati.

Ne zaboravite ponijeti šatorsko krilo ili poveći stari pokrivač ručnik,ako ne lovimo štapom(na koji slažemo strunu), dva ribarska noža(jedan za čišćenje dagnje),udice prilagođene veličini dagnje i ribe, najlone prilagođene dnu, struji dobu dana ili noći.

PRIBOR,TEHNIKE  ZA ORADA LOV

Dobar je svaki pribor koji ste koristili do sada u ribolovu na orade, dakle ne trebate ništa posebno kupovati i nabavljati. Ipak su se u praksi pokazale bitne. Ownerove udice serije 5180 u veličinama 1/0 odličan su izbor za ribolov bibijem. Plitak kut udice i tanak, a dugačak vrat, i naravno  oštrina ovu udicu stavlja na prvo mjesto izbora.

Najlon za predvez treba biti u debljinama od 0,28 do 0,35 mm, ovisno od očekivanog ulova, preporuka je da bude jedan od fluorokarbonskih najlona. Težinu olova birajte prema poziciji na kojoj namjeravate loviti. U slučaju jakih morskih struja koristite plosnata olova 50,60, do 80 grama. Ako je pozicija “pitomija” s pješčanim dnom bez struje, koristite što lakša olova.

U ribolovu orada rola mora nakon zabacivanja kliznog sistema ostati otvorena, kako riba ne bi osjetila niti najmanji otpor nakon što uzme mamac. Pravilo koje vrijedi u ribolovu bilo kojim drugim mamcem za oradu, vrijedi i kod bibija – pustite oradi da nosi mamac tako da ne osjeti nikakav otpor. Pustite ribu da nosi mamac nekoliko metara, a tada preklopite rolu i zatežite svom snagom.

Orada je poznata kao pravi borac, zato kocnicu role treba precizno i mekano podesiti da ne dode do prekidanja najlona za onog najopasnijeg prvog bijega. Cesto orada krene prema obali i najlon opusti, pa treba brzo namotavati rolu dok opet ne ostvarite kontakt s ribom. Sporost prilikom ovog manevra placate sigurnim gubitkom ulova.

KAKO ULOVITI KOMARCU

Možete , a i ne morate imati nekakav štap sa pripadajucom rolom . Dužina štapa, akcija, velicina role i te stvari, nisu od presudnog znacaja dobrog ulova, jer poslužit ce neka univerzalna oprema .

Na rolu ili rucno motovilo namotajte osnovni najlon od 0.30-0.40 mm, jer je sasvim dovoljan, naravno ako je kvalitetan , zatim na njega stavite klizno olovo (ima rupu kroz sredinu) koje imate (do-80g), ali ok je sve što možete odbaciti na udaljenost od 10-30 m (ovisno o terenu) , poslije olova stavite neku perlicu ili stoper da olovo ne “žulja” cvor kojim vežete vrtilicu na kraju osnove, zatim za vrtilicu zavežete predvez duljine cca 1m, koji mora biti tanji od osnove i može biti od “nevidljivog” najlona , ali i ne mora, na kraj vežete udicu.

MAMCI ZA LOV KOMARCE(ORADE)

Svi ovi ponudeni mamci love komarce ali se najbolje pokazao bibi.

Od mamaca koristi se najcešce BIBI,

puž volak jer ima izuzetno tvrdo meso koje sitna riba teško skida s udice, a orada ga provjereno jako voli. Veći volci mogu se mamiti na udicu bez kučice, dok se kod manjih dio kučice može i ostaviti, a mogu se montirati i dva volka, samo je bitno da vrh udice bude slobodan.  Sitna riba ga neće tako brzo  oglodat kao npr. srdelu, dagnja (pidocu) pedoca mora biti cijela školjka a ne samo meso, može i komadi lignje, ili muzgavca, (najbolji su krakovi) ,rak samac (živi u kucicama od puževa), velikog crva, …

Bacite to u more i čekate, ali morate ostaviti na roli ili otvoren preklopnik ili slobodan hod špule, a kod motovila odmotati par metara najlona da riba bez otpora ponese mamac, jer kontrirate tek nakon par metara kada se Orada uvjeri da nema zamke.

Nakon toga ako ste je zakačili treba je izvuci i van iz mora, u čemu ce vam pomoči mreža za prihvat ribe,(špurtil,sak) a ako obala to dozvoljava možete je i nasukati. Svi ovi ponuđeni mamci love komarce ali se najbolje pokazao bibi.

DOBRE POZICIJE

Odlične su pozicije sa pješčanim dnom prošaranim stijenama gdje u velikom broju ima školjki kao što su dagnje, a posebno su dobri tereni bogati kunjkama. Naravno, orada voli terene s jakim morskim strujama tako da i na taj detalj obratite pozornost.

Potražite terene s dubinama do dvadeset metara i naglim prelazima u još veću dubinu. Prvi proljetni pokušaji trebaju biti vezani uz noćni ribolov za punog mjeseca. Noćni ribolov orada tijekom ostatka godine nije baš osobito uspješan, no sada, u rano proljeće, upravo je noć punog mjeseca pravi trenutak za dobar ulov. Ako pogodite pravu poziciju i naiđete na gladno jato orada, ulov može biti obilan, a kako bi i sljedeće proljeće imali što loviti na toj poziciji, nedorasle primjerke pustite natrag u more ispod 20cm

LOV KOMARCE IZ USIDRENOG PLOVILA

Komarce se iz plovila, što je kod nas posve nepoznato, mogu loviti vrlo sporim povlačenjem, tzv. “driftingom”, ali za ribolov opisanim sistemima neophodno je dobro sidriti plovilo. Na podmorskoj uzvisini to je najbolje uraditi tako da se plovilo nalazi iznad padine, skoro na prijelazu u ravno dno, tamo gdje se pijesak miješa s kamenom. Pribor se može samo spustiti, ali i malo odbaciti. Najbolje je to uraditi k većim dubinama, kako bi se lakše osjetilo uzimanje mamca, jer kad to uradi, komarca uvijek krene u dubinu, pa tako potegne strunu. Pribor odbačen u pliće kasno bi signalizirao uzimanje. Položeni pribor mora biti lagano zategnut, a kako on, za razliku od lova s obale, stoji pod većim kutom u odnosu na površinu, potezanje se kasnije osjeti, tek kad riba ponese mamac. Zato treba kontrirati malo ranije nego u ribolovu s obale. Jasno, kad ponese mamac, komarci treba malo popuštati, posebice ako se lovi klasičnom kancanicom. To je najlakše uraditi rolom koja ima sistem za slobodan hod špule, a ako ga nema, s otvorenim preklopnikom. Kada izvuče nešto strune treba zatvoriti preklopnik ili isključiti slobodni hod i snažno kontrirati. Dvoboj s prvom damom morskih riba uvijek je izniman doživljaj, cak i onda kada nije u pitanju kapitalni primjerak, to prije što se komarce ne love ni lako ni cesto. Poput svake dame, komarca se ponaša nepredvidljivo. Naglim trzajima pokušava se osloboditi udice, mijenjati pravac kretanja, a ponekad pokušava i naći kakav zaklon. Obračun s njom zato je puno lakši s rolom koja ima borbenu kočnicu. U pravilu, s mamcem u ustima komarca zapliva u dubinu, ali ponekad, kad osjeti prijevaru, uradi posve suprotno – naglo krene prema plićem. To treba popratiti bržim namotavanjem strune. Cak i ako je mjesečina, noćni ribolov prve dame je u ovo doba godine prilično uzaludan posao. Najviše uspjeha možete očekivati od svitanja do poslijepodneva. Cijeli dan podjednako grizu samo nedorasli primjerci, najčešće manji od 20 cm. Obvezno ih vratite u more, ne samo zato što tako zakon nalaže, nego i zato što ce iduće godine to biti pravi

Ažurirano 10. siječnja 2015 — 11:02

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme