Vrati se na:
pocetnu
prazno


.


Mali lubini
mogu se uloviti i danju, ali one prave velike bolje je loviti iskljucivo nocu. Buka iz ugostiteljskih objekata uz more, brodovi, automoblski farovi, znatiželjni prolaznici i bilo kakvi zvukovi na obali smetaju ovu ribu. Tek kada se svi zvukovi zamru, a obala utone u savršeni nocni mir, kapitalci dolaze po vašu ješku. I tada kada pomislite da je sve idealno, nemojte napraviti grešku i približiti se moru s upaljenom cigaretom ili bilo kojim izvorom svjetlosti. Vjerovali ili ne, lubini to vide i odlaze negdje drugdje sretni što ste ih upozorili na svoju prisutnost.
Najbolji mamac za velike lubine su krupnije ribe od 10 do 15 centimetara dužine. Menula, bugva, špar, šarun ili list, i bolji su od srdele zbog tvrde kože koju teže oštecuje sitna riba. Brancin ce samo rijetko zagristi druge ješke poput velikog morskog crva, raka, sira i slicnih mamaca koji su uspješni za sve ostale vrste riba. U rijetkim prigodama, kada se uspješno lovi danju, prvi izbor je živa kozica, a može poslužiti i živi špar manjih dimenzija.
Umjetni mamci dobar su mamac za lubine više od pet kilograma samo na pojedinim mjestima, gdje može putovati neposredno uz samo dno. To su najcešce ušca rijeka i otocni prolazi s bržim strujanjem mora. Iako se svake godine zabilježi više ulova krupnih lubina na umjetne mamce, morate znati da je on na prvom mjestu strvinar, a tek onda lovac na živi plijen. To pogotovo vrijedi u podrucjima gdje se redovito istresaju ribarske mreže pa nepokretne i lako dostupne hrane ima u izobilju.
Lubin koji uzme mamac nosi ga i po pet metara prije nego što ga stigne progutati. Kroz to vrijeme ne smije osjetiti nikakav otpor. Na najlonu zato ne smije bit nikakvo olovo, a preklopac na roli treba biti otvoren bez obzira na to ima li slobodan hod špule. Za indikator ugriza najbolje je upotrijebiti neki lagani predmet poput stiropora, lagane limenke koji ce se pri potezu ribe odmah osloboditi s najlona. Lubin ce sigurno osjeti otpor šaranskih swingera tako da vam taj na slatkim vodama praktican dio pribora nipošto ne preporucamo. Za razliku od njih, elektricni indikatori dobra su stvar, ali trebaju biti podešeni na zvucnom minimumu.
Budite strpljivi! Kada lubin zagrize pustite ga barem nekoliko metara da kontinuirano vuce, i tada kontrirajte, ali ne prejako. Prerana kontra izvuci ce mu mamac iz usta, a panika koju ce zatim napraviti, medu ostalima, bit ce dovoljna da odredeno vrijeme sjedite bez griza. Dok lubin povuce ponudeni mamac, možete s velikom vjerojatnošcu pretpostaviti o kakvoj je ribi rijec. Mali vuku brzo i živcano, a polagano i kontinuirano izlaženje najlona pokazuje da je rijec o vecem primjeku. Predugo cekanje prije kontre isto nije dobro. Lubin može osjetiti i samu težinu najlona ili zapinjanje za dno što je dovoljno da odustane.
Izvlacenje veceg lubina ovisi o terenu na kojem lovite. Ako nema vecih zapreka samo držite zategnut štap dok se ne pojavi na površini. Nakon što ugledate pljuskanje, polako ga privlacite prema sebi. Kritican trenutak nastupa kada ga približite obali. Ako ga odmah ne docekate u podmetac vecih dimenzija, lubin ce pokušati svom snagom zaroniti u dubinu. Pritom, ako rola nije dobro podešena, najlon puca kao od šale. Lubin koji panicno bježi za sobom ce povuci i sve ostale koji su se našli u blizini. Možete se slobodno spakirati i otici kuci. Druga taktika izvlacenja primjenjuje se na mjestima gdje u vodi ima prepreka, bova, konopa ili kamenja. Tu popuštanja nema. Upotrijebite jaci najlon i veliku snagu.
Sistem za lov lubina sastoji se od predveza dužine pola metra i promjera 0,30 milimetra, male vrtilice i dvije do tri udice velicine 2/0 vezane u nizu. Dobra je svaka udica šireg luka izradena od tanke žice i pomno naoštrenog vrha. Udice se montiraju tako da se prvo zabada donja u samu glavu ribe mamca, a zatim gornje u tijelo i rep. Kako se mamac ne bi uništio pri bacanju na kraju se stavlja lažni cvor preko repa. Ako ste kao mamac upotrijebili neku tvrdu ribu, a ne srdelu i pravilno postavili udice, lažni cvor slobodno izostavite.

©