LOV LIGANJA


.

LIGNJA

Latinsko ime: Loligo vulgaris

Talijansko ime: calamaro

Englesk ime: squid

Njemacko ime: Kalmar

Opis i nacin života:

Lov liganja hobi je koji vrlo brzo postaje opsesija za svakoga, ljudi koji nikada nisu voljeli morske radosti naglo imaju mogucnosti da za malu cijenu dobivaju veliki užitak.

Lignja ima kao i svaki glavonožac vrlo kratki životni put, obicno oko jedne godine, njezin put završava nedugo nakon ispuštanja jajašaca. Najveci broj liganja pari se i ispušta jajašca krajem jeseni ili pocetkom proljeca no mrijest se može dogoditi tijekom cijele godine. Lignje postaju zrele kada dosegnu 10-16 cm dužine. Mužjaci nešto ranije no oni i brže rastu od ženki i u pravilu su veci, ovisno o kolicini hrane koje unesu u sebe.

Kada potroše svoje gonade više ih nikada ne mogu nadomjestiti a i ubrzo umiru. Rijetko koja lignja dosegne preko godinu dana starosti. Ženka u pravilu izleže oko 6000 jajašaca koje objesi u obliku vrpci na pogodno mjesto. Nakon 20etak dana larve se izlegu i žive kao plankton nekoliko dana. U pocetku se i same hrane planktonom i sitnim organizmima, kasnije su im plijen sve vrste riba, rakova, cak i lignje.

Hvataju plijen koji je dosta veci od njih samih. Brzina hvatanja plijena može biti izrazito brza, i više od 10 cvorova. U novije vrijeme sve je popularnije panulavanje liganja koje hvataju ribu koja se brzo krece.

Zbog svoje idealne grade lignja je brza životinja, mnogo brža od ostalih glavonožaca. Mogu se kretati u nekoliko pravaca, ovisno o tome na koju stranu ispuštaju mlaz. Unutar plašta nalazi se zakržljali ostatak nekadašnje kucice koja danas nema neku posebnu ulogu za razliku od sipe kojoj cvrsta sipovina održava ravnotežu te daje snažan oklop.

Na glavi joj se nalazi 8 krakova koji imaju po dva reda pipaka te 2 lovna kraka. Prilikom lova „ispaljuje“ lovne krakove te brzo dovodi plijen do ostalih krakova koji ga ne puštaju.

Kao i svi glavonošci oci su im vrlo razvijene a sama rožnica je zašticena membranom koja u sebi nosi još neke senzore poput njuha i vibracija. Kao i kod svih mekušaca i nekih riba koža im je prekrivena brojnim kromatoforima koji za zadacu imaju promjenu boje tijela za tren oka. Osim u obrambene svrhe gdje se boja mijenja u svrhu maskiranja stanice kromatofora služe i za primitivnu komunikaciju izmedu glavonošaca koja se pogotovo može uociti za vrijeme parenja. Osnovne boje koje proizvode su smedkaste, crvena.

Glava lignje s velikim ocima izgleda kao da je odvojena od trupa. Usta s jezikom i dvije celjusti okružena su s osam kracih i dva duga kraka kojima napipa i hvata plijen. Da se plijen ne bi oteo na krakovima ima jake prijanjalke.

Krece se velikom brzinom na jednu vrstu mlaznog pogona – usisava vodu i naglo je izbacuje prema nazad. Kao i manje-više svi glavonošci, posjeduje jednu žljezdu koja izlucuje crno-smedu tekucinu (sepiju) koju izbacije kada je neprijatelji napadne, te na taj nacin zamuti vodu i svojim mlaznim pogonom brzo nestane sa mjesta okršaja.

Za lov lignje se koriste specijalne varalice takozvani peškafondi. Presvucene su platnom i na repu umjesto udica imaju krunicu napravljenu od velikog broja celicnih iglica. Nemaju povratnu kukicu tako da najlon mora da bude stalno zategnut.

Ukoliko malo popustite ili napravite trzaj ostajete bez lignje., najbolje je loviti ih iz camca i to u toku noci ( na feral ili umjetno svjetlo) u sumrak. U toku dana manje se love.

NAPRAVA ZA ODAPINJANJE SKOSAVICA I PEŠKAFONDI

Kao što se vidi na slici uzmemo jednu cijev od inoxa 30cm koju dodatno otežamo.S vanjske strane zavarimo 2 okrugla profila koja su prerezana na taj naci da je jedan po sredini a drugi pri kraju.Cijev privezemo s trainom od 2 mm duzine 30m

Kad odapinjemo skosavicu nailon provucemo kroz proreze vanjskih profila i spustimo u dubinu.Cijev ima funkciju torpeda,kod zapinjanja na kamenu travi i slicno postotak odapinjanja je 99%.

VARALICE

Postoje tri vrste varalica za lov liganja,a koje mnogi kad pricaju o varalicama mješaju što je što.Prva i najpoznatija je peškafonda to je olovna varalica imitacija ribice presvucena tkaninom razlicitih boja a na kraju toga nalazi se vjenac s iglicama za kojim se kace lignje.Na ovu varalicu lovi se najveci broj liganja.Druga je skosavica plasticna ili silikonska varalica presvucena tkaninom raznih boja u imitaciji raznih riba:gavun trlja,gira,glavoc itd.može biti plivajuca ili tonuca,tonuce su one koje ispod glave imaju olovni stabilizator od 1,5 do 4grama olova ona se najviše upotrebljava u lovu sipa, muzgavaca,liganja puštajuci se niz morsku struju.Treca je varalica silikonska koja ispod glave ima plasticni stabilizator,a na dnu te varalice nalazi se dvi krune iglica koja se upotrebljava za panulavanje a zovemo je rapala po najpoznatijoj firmi u svijetu koja proizvodi te varalice.

KAKO LOVITI

1 Kad skosajemo to radimo polagano

2 Tamo gdje je dno nezgodno za zapinjanje na dnu stavljamo olovo

3 Kad loovimo odignemo od dna jednu pola metra

4 Na pola metra od peškafonda se montira zogulin nakon 10 cm drugi zogulin ,a izmedu se stavi skosavica.

5 Lignja se najbolje lovi puštanjem niz struju

6 Ako lovimo na mjestu a ne ulovimo ništa u roku 15 minuta moramo nešto mjenjati druge boje skosavice ili drugo mjesto lova.

7 Ako se lovi po danu ili velikom mjesecu boje varalica olovnih i plutajucih moraju biti: ljubicasta,zelena ili tamno zelena kombinacija.

8. Kad se lignja izvlaci mala ili velika nije bitno, najlon treba uvijek biti zategnut, ne stajati prilikom izvlacenja

9.Ako lignja nikako ne radi, tada se može ici na vesla osim svih ostalih trikova treba veslati lagano naprijed,nije važno ako je peškafondo u mraku, vidi ona njega jako dobro i ne skosavati samo provjeravati dubinu da ne zapne i ponekad desnim ili lijevim veslom zašijati jedan put lagano i kod tog pokreta skosati lagano ali cvrsto.

10. Peškafondo od dna je u principu udaljen jedan paš, jer lignja nikada nije na dnu.

PREDVEZI ZA LIGNJE

Peškafond se koristi u raznim velicinama za manje lignje bolji su manji peškafondi iako i to ne mora biti pravilo.Lignjari iz naše udruge najcešce love na podrucje kaštelanskog zaljeva gdje se za nekoliko sati može uloviti 2-3 kila ali za to treba godine lova da bi se toliko moglo ulovit i treba biti svakodnevno prisutno na moru najcešce je prosjek je ˝ kila po ribicu i manje,a cesto i ništa. Ovjde ce mo prikazat neke predveze za lov liganja Znaci uzmemo najlon 0,25 5.-6 m na kraju privežemo olovni peškafond a pola m iznad na zogulin vežemo skosavicu fiksno.Isto tako možemo sve ovo napravit i skosavicu stavimo klizno izmedu na 2 perlice dužine 10cm Na kraj predveza stavimo zogulin i u nastavku nastavimo s debljim najlonom 0,35.

©