marjan.hr

PLOVI I LOVI

Draskovich sistem

preneseno s  web portala DUBROVNIK PRESS.HR

 

Piše:   sime

 

Unatoč dokazanoj učinkovitosti, prirodni mamci, ponajprije ribice i glavonožci, sve se manje koriste u lovu povlačenjem, osobito s obale. Glavni razlog tome je što se lošije od umjetnog drže na udici. Taj je problem osobito izražen u lovu „spinjanjem“, povlačenjem s mjesta zbog trzaja pri odbacivanju mamca.

 

Da bi spriječili spadanje mamca u tom momentu, neki ga ribolovci vezuju pomoću specijalne niti („filo elastico“), običnog konca ili niti iz ženske najlon čarape. Drugi ga, pak, postavljaju na dvije,čak i tri udice. No, malo tko na našoj obali koristi najbolje rješenje – „Draskovich sistem“, pomagalo koje je davno izmislio francuski ribolovac naših korijena.

 

Radi se o jednostavnom pomagalu koji odlično drži mamac. Može se nabaviti u svim kontinentalnim pa čak i u kojoj bolje snabdjevenoj prodavaonici ribolovne opreme na Jadranu, a lako se može i izraditi od žice.

DSC01171-

Čini ga mali dupli prsten promjera 4 do 5 mm. Na njega je postavljena igla, kukica te žica koja nosi trokraku udicu. Njihove dimenzije ovise o dimenzijama mamaca te riba koje se žele loviti. Najbolje je kada je igla dugačka 4 do 6, žica 2 do 3 cm, a trokraka udica široka 10 do 15 mm.

DSC01172-

Postavljanje počinje probadanjem mamca iglom od glave do repa. Zatim se ubadanjem kukice u glavu mamac osigurava od spadanja i tako kompletirani sistem je spreman za najveće napore.

DSC01174-

S ovog sistema mamac spada pet ili šest puta rjeđe nego kad je nadjenut samo pomoću udica ili je vezan. Osim za prirodnim mamcem, odlično rješenje i za lov „mrdavcima“, varalicama od silikona i mekane plastike.

DSC01176-

Također, osim za „spinanje“ praktičan je i za lov pendulom. U oba slučaja, na ostatak pribora ga je najbolje postaviti pomoću metar do dva dugog priveza koji se posredstvom vrtilice s kopčom spaja s oko tri centimetra širokom vodenom kuglom na kraju osnovne strune.
DSC01178-

Ažurirano 24. rujna 2015 — 16:14

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme