marjan.hr

PLOVI I LOVI

KONAC ZA MAMAC

Veži mamac da udica prerano ne ostane gola

Elastičan konac je osobito praktičan u ribolovu živim mamcima, jer omogućava da ih se postavi na udicu bez probadanja

mamac 2

Preneseno s portala Dubrovnik Press

  • Tekst i foto: Šime Duvančić

sime duvancicBrojni se prvoklasni mamci u športsko-rekreativnom ribolovu udicom ne rabe ili im je upotreba ograničena jer se slabo drže na udici ili čak pri odbačaju spadaju s nje. Taj se problem rješavao na nekoliko načina. Malo osjetljivih mamaca nježnim odbacivanjem ili lovom s „lijenim“, odnosno štapom parabolične akcije, dok je srednje osjetljive mamce dovoljno postavljati na udice s jednom ili dvije kukice na vratu za držanje mamca. Problem mamčenja najosjetljivijih mamaca poput prstavca ili crva pjeskulja za lov dalekim bacanjem rješavao se njihovim zamrzavanjem nakon mamčenja. Međutim, nedvojbeno najbolje rješenje tog problema jest vezivanje mamca uz udicu, ali i strunu poviše nje.

Nije važna marka

mamac 3Vezivanje se nekada vršilo šivaćim koncem, zatim pomoću niti izvučene iz ženske najlon čarape. Domišljati natjecatelji su u tu svrhu rabili i gumene niti iz lastike koja se upotrebljava u tekstilnoj industriji. Konačno, prije tridesetak godina industrija ribolovne opreme ponudila je najbolje rješenje tog problema- elastini nit. Radi se o silikonskoj, vrlo elastičnoj niti promjera 0,2 do 0,3 mm. Unatoč tako maloj debljini, rastezanjem joj se dužina može povećati pet puta, a nakon prestanka opterećenja vratiti u početnu. Nju je dovoljno rastegnuti i obmotati oko mamca, bez ikakvog vezivanja. Danas je elastična nit obvezni dio opreme ribolovaca natjecatelja, a sve je više koriste i ostali udičari. Nude je mnogi tvrtke, najčešće pod talijanskim imenom Filo elastico. Testiranja su pokazala da im je kvaliteta ujednačena pa je najbolje kupovati najjeftinije, čije pakiranje od 100 metara košta oko 15 kuna. Elastičan konac je osobito praktičan u ribolovu živim mamcima, jer omogućava da ih se postavi na udicu bez probadanja, zbog čega mamci daleko duže ostaju živi i živahni pa time i zanimljiviji ribama. Pomoću tok konca se mogu mamčiti žive ribice, rakovi i crvi. Što se ribica tiče, vezivanje umjesto probadanja je osobito preporučljivo pri lovu iglicom i srdelom, jer su te ribe veoma nježne. Moguća je, kod montaže na dvije udice, i kombinacija vezivanja i probadanja. Tako se primjerice kozica jednom udicom probode kroz rep, a druga, najčešće veća, zaveže elastičnim koncem između nožica.

mamac 1 s

Ne samo za mekane mamce

Veliki morski crv, tvrd i otporan, ne mora se mamčiti vezivanjem, ali ako se mamči njegov veliki komad navlačenjem i na strunu poviše udice, više nego dobro je obmotati ga elastičnom niti. Takav postupak je, pak, neophodan kad se mamči muljaš i drugi mekani crvi. Tako je za lov krupnijih riba čekanjem na dnu ili poviše njega plovkom najbolje rabiti snop od nekoliko crva prislonjen ih uz udicu i omotanih koncem. Ovakva se montaža pokazala ubitačnom u lovu krupne plemenite ribe poput komarče, lubina, zubaca, itd. Elastični konac je dobrodošao i za nadijevanje žilavih mamaca. Primjerice fileta ili oguljenih krakova glavonožaca koji „glume“ crve postavljene ne samo na udicu nego i znatno poviše nje. Čak i sipice te lignjice, inače vrlo žilave mamce, dobro je na pribor učvrstiti elastičnim koncem ako se komarče, lubin i druge krupne ribe love dalekim bacanjem.

mamac 4

Ažurirano 16. rujna 2015 — 18:53

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme