marjan.hr

PLOVI I LOVI

PANULAVANJE UMJETNIM CRVIMA

Piše: Šime Duvančić

Untitled - 14

Izumom „plastisola“, vrste vrlo mekane plastike, konačno su se mogle napraviti varalice koje, osim oblikom, i kretnjama mogu oponašati sve prirodne mamce, pa i crve. Kada se otkrio postupak ubrizgavanja mirisa u takvu plastiku, počela je proizvodnja umjetnih crva koji su postali učinkovitiji od prirodnih, posebice u lovu potezanjem. Prednost im je što se lakše pribavljaju, jeftini su, mogu se više puta koristiti, bolje se drže na udici…

VJERNE IMITACIJE – LOŠIJE VIBRACIJE

Crvi od „plastisola“ oblikom manje ili više oponašaju one iz prirode. Neki izgledaju poput pravih crva ili glista, najčešće crva pjeskulja. Puno bolje vibracije od takvih imaju oni s modificiranim, spljoštenim repom. Zato su takvi posebno dobri za lov potezanjem. Intenzitet vibracija takvih varalica ovisi od dužine i oblika repa. Najslabije imaju oni s tek spljoštenim krajem, dok oni sa srpolikim repom, kao kod „twister“ varalica, imaju izraženiju vibraciju. Još intenzivnije, ali manje vidljive vibracije imaju varalice s vrlo dugim vijugavim spljoštenim repom. Crvi s dva repa su najmekši, pa finim uvijanjem osim vibracija proizvode i refleksije svjetlosti, zbog čega su najprikladnije za lov u lošim uvjetima vidljivosti. Kod će se koja od ostalih varalica koristiti ovisi o brzini povlačenja, odnosno jačini morske struje na mjestu lova. Što je brzina manja treba koristi varalicu intenzivnije vibracije.

Umjetni crvi se proizvode u svim mogućim dekorima. Odabir je najbolje vršiti kao i drugih varalica. Svim varijantama dekora učinkovitost poboljšavaju „šljokice“, metalni listići, vjerojatno zbog toga što svjetlucavi plastični crvi najviše nalikuju uzorima. Učinkovitost još više poboljšavaju mirisi kojima su varalice napunjene tijekom izrade ili naknadno.

JEDNOSTAVNA MONTAŽA

Umjetni se crvi na pribor mogu montirati na tri načina. „Texas rig“, o kome ćemo uskoro opširno pisati, i montaža na „jigg“, udicu s olovnom glavom najpogodnije su za lov špinanjem, povlačenjem s mjesta te pendulavanjem dalje od površine, primjerice lubina. Za lov panulom pri površini uz obalu svih sitnih grabljivica crva je najjednostavnije montirati na jednu, a malo kompliciranije na dvije obične udice.

U prvom slučaju veća je mogućnost gubljenja ulova, ali varalica ima bolje kretnje. Kad se rabi jedna udica, za lov ušata, iglica i drugih sitnih grabljivica, dovoljna je ona broj 5, 6 il 7, obvezno s dugim vratom. Takva se udica, osim vrha, cijela postavlja u crva kako bi ga držala i vezištem, pločastim ili prstenastim svejedno. Ako se montiraju dvije udice, obvezno jedna iza druge na razmaku od centimetra i pol, mogu se rabiti i one kratkog vrata. Prva se udica tijelom provuče kroz sredinu „glave“ crva, a druga neposredno pod površinom njegova „trbuha“. Obje udice mogu biti broj 6 ili 7. Udice treba povezati strunom kojom se radi završnjak, a njega treba izraditi od što tanje strune (0,20 do 0,14 mm) kako bi što manje sputavao rad varalice. Dobro rješenje je mekani klasični najlon, a još bolje FC, fluorkarbonska struna.

LAGANI PRIBOR

Upotreba tanke strune za izradu završnjaka uvjetuje i primjenu štapa sa što sporijom akcijom, najbolje paraboličnom (D). Najprikladniji su onu dužine 2,1 do 3,0 m, teleskopski ili dvodijelni za špinanje. Na njih se mogu montirati klasične srednje teške role kapaciteta 250 m najlona promjera 0,25 mm, ali se za osnovnu strunu mogu rabiti višenitke nosivosti 12, najviše 16 libri. PE višenitkama treba dati prednost u lovu iglice jer bolje podnose susrete s njihovim sitnim ali izrazito oštrim i brojnim zubima.

Najbolje je loviti s dva, eventualno tri, pribora kompletirana na opisani način. Ribolov je učinkovit pri brzini između jedan i 2,5 čvorova, kao i sa živim crvima. Najbolje su pozicije prirodne kamenite i umjetne obale te plitke podmorske uzvisine. Kočnica role treba biti tek neznatno pritegnuta, do jedne trećine nosivosti strune. Najčešći ulov, iglica, javi se s dva do tri dodira. Nakon toga, ili kad kočnica zaškripi, ribi treba pustiti da ponese mamac nekoliko metara, štap okrenuti k njoj i kontrirati.

Kao i s prirodnim, umjetnim se crvom mogu loviti mnoge grabljivce, odreda sitnije, do oko 300 grama težine, ali se s malo više znanja i iskustva uspješno varaju i teže. Uz spomenute iglice, to su ukjate, male lice, širuni, vrnuti, sitni lubini i lampuge, čak i palamide te manji feluni. Osim njih, ali iznimno sporim potezanjem po pjeskovitom dnu, umjetnim crvima se mogu loviti i ovčice te pauci.

Ažurirano 7. ožujka 2015 — 17:44

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme