marjan.hr

PLOVI I LOVI

PANULOM NA SARUNA

 

TURSKA PANULA (UBOJICA SARUNA)

.SABIKU

UBOJICA SARUNA

OVAKO TO IZGLEDA KAD SE PANULAJE NA SARUNE

Šarun se uspješno i lako lovi panulom specijalne konstrukcije. Radi se o panuli koja ima 3-12 udica kamufliranih perom u raznim bojama i velicinama. Takva panula se naziva i TURSKA PANULA.

Turcin lovi sve. Šarune, plavice, skuše, palamide, paukove, srdelune, škarame, ušate, pa cak i lignje. Možda se lov na šaruna cini nezanimljiv u prvu ruku, no pravi doživljaj pocinje kad vam se zabiberi i po deset komada ribe u jednom povlacenju, a svaka rasteže na svoju stranu pa da vidiš gušta.

Turcina je lako napraviti. Zapravo i ne zamarajte se izradom predveza. Ima ga kupiti u svakoj trgovini ribolovne opreme, I mislim da je dosta povoljan, oko 20 Kn. Na osnovni najlon debljine 0,40-0,50 preko vrtilice navežemo gotovi predvez (obicno je sa 6 udica), a na kraju zavežemo olovni torpedo 250 gr. I to je to.

TO IZGLEDA OVAKO

images

Zbog same tehnike lova bolje je loviti na ruku. Dakle, cijelu stvar namotajte na motovilo, najbolje pluteno ili od stiropora. Oni koji su spretniji u brodu stave i po dva predveza cime pretražuju duplo vecu dubinu.

Lov na šaruna se provodi što sporijom brzinom. Ne valja ici više od 2,5 cvora. Idealno je 1 cvor pa i manje. U toku ribolova izvodimo nagle pokrete rukom u rasponu 1 m. To je potrebno zato što šarun lovi kada panula pada. Cesto ce se dogoditi da kad puštate panulu ulovi se i par šaruna, a sama panula još nije ni došla do dna. Slicno kao kod liganja. Osobno, ne micem i ne opterecujem ruku, dok se na sonderu ne pokažu ribice. A onda pogledam na kojoj su dubini, prilagodim panulu prema tome i onda tek ruka pocinje divljati. Ali nisu uvijek šaruni na dubini. Nekad ih ima citava masa na površini, a ja ih ne mogu uhvatiti jer je turska panula namjenjen od 12 m dubine na dublje,ali zato prominim panulu pa stavim žlicu,ili maloga gavuna od 3cm meni se pokazao kao odlicna varalica Šaruna prakticki ima svugdje, pa ako ne znate što vam sonder pokazuje, probajte ga malo protresti. Mislim na TURSKU PANULU .

Od vremenskih uvjeta je pogodno jugo, ali i bonaca, jer ih po jatima galebova lakše detektiramo.

Bolji rezultati se postižu ujutro i uvecer, a nije loše ni kroz podne, ako je plima. Šaruna ima i od kila i izvrstan je borac, pa ako ga lovite radi gušta, lovite ga pinnsom na površini kao za iglicu. S laganim štapom zadovoljstvo je zagarantirano.

Ažurirano 21. siječnja 2015 — 17:14

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme