marjan.hr

PLOVI I LOVI

PANULAVANJE S SLAMKOM

slamka

Slamku odrežemo koso (vidi sliku) na komade duljine od 6-8 cm.

Na predvez dug oko 5 m provučemo slamku, zavežemo udicu i nataknemo slamku na udicu. Mamac je spreman. I to je sve?

Uglavnom da, još samo preostaju male tajne poput onih kolika je brzina i smjer kretanja, debljina predveza i osnovnog najlona, koliko najlona pustiti iza plovila…

Jedan od bitnijih detalja je taj, da udica u slamci mora biti u slobodnom hodu. Tako namještena proizvodi kvrckave zvukove udarajući u tijelo slamke kako se kreće kroz vodu. To još dodatno privlači ribu. Duljina najlona kojeg puštamo iza plovila je oko 60-70 m. Slamka najbolje rezultate daje pri brzini od 3-4 čv.

Ako lovimo isključivo plavu ribu, dobro bi bilo povećati brzinu iznad 4, pa sve do 6 čv.

Tako montirana slamka oponaša kretanje riblje mlađi i manjih riba kojima se predatori hrane. Crvene crte na slamki dodatno “napaljuju” predatorski instinkt. Oko koštunjača obično je ugođeno na daljinu do 1 m, ali ima riba čija akomodacija oka omogućuje gledanje i do 10-12 m. u moru. T

to su uglavnom oči lovaca. Recimo i to da se slamka pokazala uspješnija za vrijeme oblačnih dana, vjerojatno zbog boljeg odsjaja bijele boje u vodi.

Vrste riba koje je moguće uhvatiti na ovaj način:

  • – ušata, brancin, pirka, gof, lica, šarun
  • – iglica, lokarda, trup, luc, palamida, lampuga

 

Ažurirano 21. siječnja 2015 — 17:21

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme