marjan.hr

PLOVI I LOVI

UPOZORENJE RONILAC POD MOREN

Prvenstveno iz sigurnosnih, a tek onda iz zakonskih ili praktičnih razloga, ronilačka signalna plutača, tzv. bova, obavezan je detalj prilikom obavljanja bilo kakve podvodne aktivnosti. Najčešće je cilindričnog ili torpednog oblika, dok se u novije vrijeme na tržištu mogu pronaći modeli raznih drugih oblika, poput sve češćih i popularnijih splavi. Iako je, mahom među podvodnim ribolovcima, najomraženija komponenta ronilačke opreme, signalna plu tača je zakonski obavezna, te ju svaki podvodni ribolovac mora imati povezanu za pojas sa olovima ili za sebe samog, kako stoji u zakonu.

pazi.jpg

Uporaba signalne plutače

bovaS obzirom da smo i sami svjedoci sve češćeg stradavanja na moru, pogotovo za vrijeme ljetnih mjeseci, kada morem plove i moreplovci, ali i oni drugi, signalna plutača je obavezna, te svakako poželjna. Vezivanjem iste za pojas sa olovnicama, možda na prvi pogled i ne izgleda praktično, te će mnogi reći, više im smeta nego koristi, pogotovo za vrijeme podvodnog ribolova, ali je svakako uočljivije, te predstavlja svo jevrsnu sigurnost. Ukoliko ste podvodni ribolovac, poželjno je crveni plutajući konop, dobiven sa plutačom, zamijeniti ribarskim najlonom ili nekim drugim, manje vidljiim povezom, te na taj način smanjiti vidljivost koja ponekad preplaši ribu. Važno je samo da se radi o plivajućem konopu koji se tijekom lova diže prema površini kako ne bi dolazilo do zapinjanja po dnu. Ukoliko pak govorimo o signalnim plutačama, namijenjenima za autonomno ronjenje (scuba), dolazimo do nešto drugačijih oblika. Popularno nazvane deko bove, (ispuštamo ih dok se nalazimo u režimu dekompresije), koristimo isključivo na kraju ronjenja, dok mjesto samog urona obilježavamo sa signalnom plutačom, na kojoj je jasno vidljiva zastava koja označava ronioce. Gotovo svi ozbiljniji autonomni ronioci sa sobom nose dvije deko bove, što aktiviranjem može označavati nekakav problem, nedostatak zraka u boci i sl., ovisno o dogovoru sa sigurnosnim roniocem na površini, te je na taj način, moguće pravovremeno reagirati. Osim navedenih, postoje i nešto manje plutače, koje sa sobom nose ko nop i motalicu za isti, a služe za označavanje pozicije na moru, kako ne bismo, uslijed loših vremenskih uvjeta ili velike struje – kurenta, izgubili ribolovnu poziciju. Dolaze obavezno sa utegom, te se najčešće koriste na način da ih osoba, koja vas u brodici prati za vrijeme ribolova, izbacuje na vaš znak.

Zastave

dvije vrste zastavicaZastave na signalnim plutačama imaju također svoje značenje. Tako u ronjenju poznajemo dvije zastave, crvenu sa bijelom dijagonalnom linijom kao i plavobijelu zastavu.Ova prva je preuzeta iz američke signalizacije, te označava športsko-rekreativno ronjenje, dok plavo- bijela zastava, po međunarodnom kodeksu o signalizaciji na moru, znači slovo ALPHA, te označava neku vrstu podvodnih radova ili profesionalne aktivnosti. Prvenstveno iz sigurnosnih, a tek onda iz zakonskih ili praktičnih razloga, ronilačka signalna plutača, tzv. bova, obavezan je detalj prilikom obavljanja bilo kakve podvodne aktivnosti. Najčešće je cilindričnog ili torpednog oblika, dok se u novije vrijeme na tržištu mogu pronaći modeli raznih drugih oblika, poput sve češćih i popularnijih splavi. podvodnih radova ili profesonalnog ronjen

Ažurirano 19. siječnja 2015 — 7:57

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme