Kuhamo mnoge vrste riba, cijele ili isjeckane na komade. Najbolje se riba kuha u posebnim posudama sa rešetkastim ulošcima. Ako to nemamo, ribu kuhamo u emajliranim posudama kojima raspolažemo, a čija veličina odgovara potrebama. Ukoliko imamo posude sa rešetkastim ulošcima, onda prvo uljem namažemo te uloške na koje potom stavljamo ribu pa sve to u posudu sa vodom koja tiho vri u poklopljenoj posudi. ćim je riba skuhana vadimo je zajedno sa uloškom i ostavljamo da se ocijedi a onda pažljivo vadimo na duguljasti tanjur. Tu ribu, po volji, prelijemo rastopljenim maslacem, margarinom ili bilo kojim sosom pripremljenim u vodi u kojoj smo kuhali ribu. Tako serviranu ribu okružujemo raznim dodacima. Razumje se, vodu u kojoj kuhamo ribu, valja začiniti solju, glavicama crnog luka, listovima lovora, limunom isječenim na kriške ili vinskim octom, komadićima selena, zrncima papra, raznim vrstama zeleni i čašom bijelog vina. Prije nego što u tu vodu stavimo ribu sa svim navedenim sastojcima, voda treba da vrije bar desetak minuta. Ribu dodati tek kada povrće omekša i ćim provri smanjiti temperaturu da se tiho krcka – nikako da vri inače ce riba početi da se raspada i izgubiće svoj pravi ukus i aromu.