marjan.hr

PLOVI I LOVI

LOV S OBALE ŠTAPOM

LOV S OBALE ŠTAPOM

RUKOVANJEM ŠTAPOM PRILIKOM RIBOLOVA

Bacanje mamca prilikom lova s štapom je veoma jednostavan postupak ali za precizno bacanje je potrebno dosta vježbe.Prva stvar koja ima puno znacaja kod pravilnog zabacivanja jesu karakteristike štapa i mašinice.Idealan štap za ribolov je dužine 2.7m, -do 5m naravno karbonski i po mogucnosti iz dva dijela.Zabacivanje mamca s štapom se obavlja sa jednom rukom kada su u pitanju kraca bacanja i sa dvije ruke kod dugih i maksimalnih.Veoma važno je samo držanje štapa desnom rukom; naime, štap se prihvati desnom rukom tako da držac mašinice prolazi izmedu srednjeg i domalog prsta i nikako drugacije.pri ovakvom prihvatanju štapa, kažiprst dolazi ispred mašinice, preko poklopca role i njegov zadatak je štopanje najlona.

Pravilno uzeti štap, stim da se najlon uzme kako je prikazano na slici

. Lijevom rukom otkloniti preklopnik sa mašine zadržavajuci najlon kažiprstom desne ruke.

Podici štap iznad desnog ramena tako da vrh štapa bude iza nas, te jako zamahnuti prema naprijed i otpustiti najlon kažiprstom desne ruke kako bi težina olova pri inerciji povukla najlon da slobodno silazi sa mašine.

Štap spustiti ravno naprijed – poravnati sa putanjom olova kako bi najlon što slobodnije izlazio iz mašinice.

U zadnjih nekoliko godina štap nalazi sve veću primjenu u ribolovu bilo s obale ili iz brodice, ali još uvijek ima veliki broj starijih ribica koji ne vjeruju štapu jer misle da iz ruke dalje mogu baciti. Oni koji su se odlučili na štap znaju da je puno jednostavnije i ugodnije udičarenje s štapom. Dosta je gledati vrh štapa da se na osnovu trzaja štapa zna koja se riba nalazi na dnu. Prednosti štapa u odnosu na tunju ili ometač su višestruke, posebno prilikom lova s obale. Kada lovimo s obale ne lovimo uvijek na ravnu betoniranu obalu, obično je to na škrapastu obalu gdje ne možemo slagati najlon. Ni vrijeme ne smeta za lov s štapom to jest i po velikom vjetru možemo slobodno loviti ne moramo se misliti da ce nam se zamrsiti najlon. Među najvećim prednostima štapa spada lov po noći. Štap bolje amortizira nagli trzaj veće ribe pa ne dolazi do tako čestih kidanja najlona. Također je veća mogucnost da izvućemo ribu vani koju smo ulovili radi amortizacije štapa. Sami najlon na štapu duže traje jer se ne oštećuje kao ribolov na ruku. Ipak za lov štapom treba naučit kako koristiti taj štap prilikom lova, i tek onda ćemo vidjeti te prednosti. Inače štapove dijelimo na teleskopske i one u dva dijela koji mogu biti do 3m. Za lov štapom s obale koriste se štapovi do 6 i više metara, a iz broda najbolji su do 3m.

Ribolovni Štap

Svakako najvažniji dio ribičke opreme je ribolovni štap. Kada je o štapovima riječ¨, to je zasigurno dio pribora čije su osobine i performanse najviše uznapredovale zahvaljujući razvoju tehnologije. Štapovi se sada izrađuju od najsuvremenijih materijala, svakodnevno se usavršavaju za različite tehnike ribolova, jer nijedan ribolovni štap nije univerzalan i ne može se koristiti za sve vrste ribolova. Osnovna podjela štapova je na one za laki, srednji i teški ribolov.

Štapovi za laki ribolov su pretežno namenjeni za lov bijele ribe. Obično su dužine 3 do 6 metara, težine bacanja oko 10-40 grama. Najloni koji su prikladni za ovu vrstu štapova su promjera 0,10 – 0,20 mm. Ovakvi štapovi se najčešće koriste za ribolov na plovak, eventualno za lakši dubinski ribolov i za lako varaličarenje.

Štapovi za srednji ribolov su namenjeni lovu grabljivica i za lov krupnije bijele ribe Dužina ovih štapova je 1,80 – 4,00 m, a dužinu treba birati u zavisnosti od terena na kom se lovi. Težina bacanja ovih štapova je 40 – 80 grama i nešto su kruče akcije. Tehnike ribolova za koje se ovaj štap koristi su varaličarenje, dubinski ribolov i ribolov na plovak. Najlon koji se koristi za ove štapove je 0,25 – 0,30 mm.

Štapovi za teški ribolov su namenjeni teškom varaličarenju i lovu soma, šarana, amura. Kraći su od štapova za srednji i laki ribolov, i obično su dužine 1,80 -2,70 m. Vrhovi štapa za teški ribolov ne smiju biti tanji od 3 mm. Najloni koji se koriste za ove štapove su 0,35 – 0,50 mm i deblji. Ovi štapovi spadaju u krute štapove, a težina bacanja im je preko 80 grama.

Osnovne karakteristike ribičkog štapa su dužina, akcija i težina bacanja.

Dužina štapa je uglavnom osobni izbor ribolovca. Za ribolov iz čamca recimo mnogo su praktičniji kraći štapovi, za ribolov varaličarenjem se pretežno koriste štapovi dužine oko 3 metra. Za fini ribolov koriste se dugački štapovi teleskopi koji se pretežno koriste na takmičenjima, dužine preko 5 metara.

Akcija štapa predstavlja ponašanje štapa pod opterećenjima, odnosno na način na koji se savija. Akcija štapa zavisi od debljine štapa, materijala od kog je napravljen, i od konstrukcije štapa. Debljina štapa je odnos između najtanjeg i najdebljeg dijela, u odnosu na ukupnu dužinu. Vrlo bitna odlika koja utiče na akciju štapa je to da li je štap pun ili šupalj. Većina štapova koji se danas proizvode su šuplji da bi bili lakši ali nema sumnje da su puni štapovi “jači”. Materijali od kojih se izrađuju su fiberglas, karbon i grafit. Akcija se označava na nekoliko načina:

Shakespeare

“A” – štap se savija samo vrhom”B” – štap se savija prvom trež¦inom”C” – štap se savija sa prve dvije trećine “D” – štap se savija cijelom dužinom (parabolik)

Silstar, Cormoran imaju samo A, B i C

DAM

1,5 – 2,0 – štap se savija cijelom dužinom

2,5 – 3,0 – štap se savija sa prve dvije trećine

3,5 – 4,0 – štap se savija prvom trećinom

4,5 – 5,0 – štap se savija samo vrhom

Abu Garcia

Tip action – štap se savija samo vrhom

Medium action – štap se savija prvom polovinom

Parabolic action – štap se savija celom dužinom

Shimano

L – light

ML – medium light

M – medium

MH – medium heavy

H – heavy

XH – extra heavy

Težina bacanja se često miješa sa akcijom, jer se često misli da težina bacanja označava i akciju. Težina bacanja dakle predstavlja težinu mamca, varalice, olova ili sistema koji se tim štapom uspješno mogu bacati. Štap koji ima težinu bacanja, recimo 20 – 40 grama, znači optimalan je za zabacivanje varalice ili olova npr. koji imaju težinu između 20 i 40 grama. Dakle ako je sistem koji zabacujete u rasponu težine bacanja štapa, sistem čete moći zabaciti maksimalno daleko i sa velikom točnošč¦u. Ako je pak ta težina manja od težine bacanja, i dalje čete moć¦i da zabacujete ali sa manjim dometom i manjom tošnjošč¦u. Ako je težina koju pokušate da zabacite veća od težine bacanja štapa, lako može doči do pucanja i ošteč¦enja štapa jer nije predviđen da izdrži toliko opterećenje. Što je raspon težine bacanja uži to je podatak o težini bacanja bolji. Dakle, težina bacanja je vrlo značajna karakteristika na koju treba obratiti pažnju pri odabiru štapa.

Ažurirano 10. siječnja 2015 — 13:53

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme