marjan.hr

PLOVI I LOVI

KAKO I KADA LOVITI FRATRE

LOV FRATRI

indeksiraj

Fratar Najtopliji je dio godine već na izmaku, a s njim i razdoblje slabijeg udićarenja uz morsku obalu. Iako su radili bolje od mnogih drugih riba, fratri ce tek od početka rujna biti zamjetno aktivniji, a aktivnost ce pojačavati što jesen bude više odmicala. Osim toga, fratar je jedna od rijetkih riba koja se izvanredno dobro prilagodila devastaciji mora, pa je sve masovniji u Jadranu, a time i na udicama naših ribica.

Obilatosti ulova u rujnu pridonosi i to što se krajem mjeseca ta riba počne skupljati u velika jata pripremajući se za mrijest početkom zime. Zbog svega toga ribolov fratara u rujnu može biti izuzetno uspješan. Osnovni preduvjet za to jest pronaći ih.

A u ovo doba godine oni se uglavnom zadržavaju na dubinama između 5 i 15 metara. Manji primjerci s ostalim sitnim srodnicima zalaze i u zatvorene vode i na blago nagnute terene, dok se krupniji radije zadržavaju u otvorenim vodama i uz strmije obale. Sve su to obvezno obrasli kameniti tereni s brojnim procijepima u kojima fratri nalaze sklonište i hranu.

A hrane se, poput ostalih rođaka iz obitelji ljuskavki, crvima, mekušcima i račićima. Velikom morskom crvu ne mogu odoljeti, ali pohlepno napadaju i sve ostale crve, osim cjevaša. Odlični je mamac za njihov lov i meso trpa, pedoce i druge školjke, kozica, rak samac i drugi račići, komadi lignje, sipe ili sipice, hobotnice.

Vrlo dobri rezultati postižu se i uporabom smjese, pasture napravljene od starog kruha i istruganoga sira, usoljene srdele ili same salamure od nje ili soljenja inčuna i drugih riba. Ipak se, barem u noćnom ribolovu, najbolji rezultati postižu namamćenim velikim crvom te lignjicom i sipicom. Rezultati se, cak i veoma značajno, mogu poboljšati primamljivanjem prije i tijekom udićarenja.

PREDVEZ S FIKSNIM OLOVOM

ZA FRATRE

 

Gustina primame mora biti takva da ona stigne na dno bez velikog rasipanja, a dobro je rabiti i brumalice.

Primamu je najbolje raditi od istog materijala kao i mamac, a kako je to cesto vrlo skupo, jeftinije je, a ništa manje učinkovito, koristiti zdrobljene ježince te školjke i puževe iz plimne zone. Poput svih rođaka s kojima se druže, manji se fratri hrane tijekom cijelog dana, intenzivnije u rano prijepodne. Stariji u potragu za hranom kreču u sumrak, a ako je noć s mjesečinom, vračaju se pred zoru. Zato se ujutro, posebice po mirnom moru, tišini ili tek laganom moru, u velikom broju love manji, do četvrt kilograma teški fratri.

U istim vremenskim uvjetima, ali tek kad sunce počinje tonuti ka horizontu i noću s mjesečinom, love se krupni primjerci. U lovu fratara s obale funkcionalniji je štap nego ometac na motovilu. Dovoljan je oko 2,5 m dugi, s akcije vrhom. Bez obzira na to love li se štapom ili bez njega, pribor se kompletira na isti način, od pedesetak metara strune promjera 0,25 do 0,35 mm. Na osnovnu strunu preko vrtjelice nadoveže se oko metar dugi predvez sa samo jednom udicom na kraju. Za prijepodnevni ribolov sitnijih primjeraka treba montirati udicu broj 19-15, odnosno širine luka 3-5 mm, a za noćni lov krupnijih fratara udice broj 15-10, odnosno širine luka 5 do 10 mm. Najprikladnijima su se pokazale udice oblika Limerick, poput Mustadove 505 ili Cannelle (Zlatni lav) oznake 1505.

PREDVEZ ZA FRATRE (klizno olovo)

Untitled - 8

 

Kako bi se mamac dovoljno daleko odbacio, na predvez se postavlja olovnica teška do 50 grama. Ona mora biti klizna jer fratar lakše prihvati mamac ako ne osjeti otpor težine utega. Fratri se love tako što se pribor odbaci, i kad olovnica dotakne dno, lagano zategne. Sitniji ce veoma brzo zagristi, a odrasli, vrlo divlji i plahi, dugo ce oklijevati. Ako nakon desetak minuta čekanja ne zagrizu, treba mijenjati položaj. Gdje prvi zagrize, treba nastaviti loviti, jer su tu i ostali pripadnici jata. Položaj treba promijeniti i ako je prvi ulovljeni kraci od 15 cm, što je prema zakonu minimalna dopuštena lovna dužina, a sve zbog toga što su svi fratri u jednom jatu istih dimenzija. Fratri, ovisno o veličini, mamac uzimaju različito. Sitniji primjerci ¨tuku¨, uzimaju tako snažno kao da se u mamac upucava pištoljem. Tako ce skinuti i nekoliko mamaca a neće se uhvatiti. Zagrizu pet-šest puta u vrlo kratkom vremenskom razmaku, zatim naprave stanku od petnaestak sekundi te ponovno nekoliko puta navale. Da se to spriječi, 6-7 sekundi poslije prvog rafala udaraca treba blago stisnuti najlon medu prstima i povuci ga desetak centimetara. Tada ce se fratar baciti i punim ustima uhvatiti mamac pokušavajući ga zadržati ili odnijeti.

Za meku je najbolji veliki morski crv, meso dagnje, razni rakovi, kao i meso unutarnjeg bijelog sloja morskog trpa. Velikom morskom crvu fratar ne može odoljeti, ali pohlepno napada i sve ostale crve, osim crva cjevaša – morski cvit. Pedoču i druge školjke također voli zagristi a od rakova najviše vole zagristi kozicu, raka samca (škatar) i druge račiće. Od glavonožaca, fratar voli meso lignje, sipe i hobotnice. Odličan mamac za njegov lov su unutrašnji komadići trpa ali nataknuti na udicama parangala i samolovki.
Rezultati ulova fratra se mogu značajno poboljšati primamljivanjem (brumavanjem) prije ili tijekom udičarenja. Gustina primame (brume) mora biti takva da ona stigne na dno bez velikog rasipanja, a dobro je rabiti i brumalice. Primamljivanje je najbolje raditi od istog materijala kao i mamac, a kako je to često vrlo skupo, jeftinije je, a ništa manje učinkovito, koristiti zdrobljene ježince te školjke i puževe iz plimne zone.

To je trenutak za snažnu i kratku kontru. Krupni primjerci jedu drukčije. Najčešće prihvate mamac i počnu plivati, poput komarce. Ako se kontrira odmah, poslije pola ili metar plivanja rezultat je nikakav, jer fratar labavo drži mamac. Nadmudriti ga treba tako da se struna propušta između prstiju tako da on dobije osjećaj kako bi mu mogao ispasti iz usta. Riba ce reagirati stiskanjem i laganim trzajem glave, što treba iskoristiti i kontrirati. Ponekad ce fratar mamac sisati i prevrtati po ustima. I tada treba reagirati na opisani način. Kad je ulovljen, energično ce se opirati dok ga se izvlači, ali to treba raditi bez zamaranja. Na istim pozicijama i istim priborom, ali s olovnicom od dvadesetak grama, fratri se mogu loviti i iz plovila. Kada se ulovi prvi i tako pronađe jato, plovilo treba sidriti.

Ometac se ne mora odbacivati, nego se može spustiti direktno na dno kao kanćanica. Sve ostalo se obavlja kao i pri lovu s obale. Osim toga, uspješan lov moguć je i laganim samolovkama. Uteg im treba biti na dnu, a udice, najviše dvije, malo poviše njega. Uporabu samolovki cesto ograničava zapinjanje utega za dno, pa se preporučuje rabiti štapićasti koji teško zapinje, a lagano se oslobađa. Umjesto toga, klasični se uteg može vezivati posve tankom strunom, jer je bolje ostati bez komada olova nego bez cijenjenog ulova i pribora.

Jeste li gledali fratra kako se kreče kroz vodu? Naglo krene, pa stane. Stoji tako neko vrijeme, pa opet krene! Rekli bi neki: kao da ispada iz brzine. Trrr…, trrr…, trrr… Tako i najčešće uzima mamac. Ako je u pitanju veće jato i ?ura im je?, onda znaju naglo trgati i gutati dagnju, pa jako i kratko povuci. Potrebna je snažna i pravovremena kontra! Izvlačenje fratra je bez puno popuštanja. Vučemo ga ujednačeno i odmjereno. Voli se zabiti u prvu rupu ili škrapu ako mu damo priliku. Radi li se o većem primjerku, dobro je podizati ga od dna pri izvlačenju. Vrlo je borbena riba naročito zadnjih par metara od obale. Ovdje je potreban oprez. Pokušat ce snažnim trzajima u stranu prekinuti najlon. U tim trenucima možemo i malo popustiti ako su trzaji jaci. Ako se pokušava vratiti u dubinu ili zabiti u rupu, ne bi trebalo previše popuštati. Kada je fratar na obali, bacimo 1-2 istučene dagnje na mjesto prihrane. Jato se uzbudilo i razbježalo uslijed izvlačenja. Ako koji otpadne ili prekine najlon pričekajmo par minuta, vratiti ce se oni…

Ažurirano 20. siječnja 2015 — 17:42

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme