marjan.hr

PLOVI I LOVI

KAKO ODABRATI OPREMU ZA RONJENJE

Untitled - 28

 

Ovisno o tipu ronjenja, glavnu ronilačku opremu, bez koje se ne može zamisliti ugodno i sigurno ronjenje, čine: maska za ronjenje, peraje, odijelo, rukavice, kompenzator plovnosti, boce za ronjenje, instrumenti, nož, utezi, podvodna svjetiljka, čizme.

MASKA

Maska je pomagalo bez kojega nema uživanja razgledavanjem podmorja. Prostor ispunjen zrakom u masci omogućava odvajanje očiju od vode i time jasnije razgledanje. Kod izbora maske treba obratiti pažnju da maska dobro prianja uz lice da ne dođe do propuštanja vode kod ronjenja. Najbolje su maske od silikonskih materijala. Danas je izbor maski vrlo velik i većina proizvođača profesionalne opreme imaju dobre modele. Kod kupnje teba i provjeriti da maska ima temperirano sigurnosno staklo. Još možemo reći da su maske za apnea ronjenje manjih dimenzija i manjeg volumena, a maske za skuba ronjenje većeg. Dok ronimo staklo maske se zamagljuje i vidljivost nam se smanjuje. Ovaj problem možemo lako riješiti tako da masku sa unutarnje i vanjske strane namažemo slinom. Nakon toga maska ili tekućim sapunom se više neće zamagljivati.

 

DISALICA

Disalica za ronjenje je jedan od bitnih dijelova opreme. Prije urona i nakon izrona koristimo se njom trošimo bespotrebno zrak iz boce. Kod ronjenja bez boce ona je nezaobilazno pomagalo.
Disalica svojim oblikom i izborom materijala od kojega je napravljena, mora uz što manje napore omogućiti
roniocu lako disanje prilikom razgledavanja dna. Disalica ne smije biti ni predugačka, a ni prekratka.
Debljina disalice također mora biti dimenzionirana tako da ispuhivanjem što lakše izbacimo vodu van, a prilikom udisanja i izdisanja nemamo nikakvog opterećenja zbog uske cijevi disalice. Disalica danas ima više tipova , sa nepovratnim ventilima u dnu disalice i obične disalice bez ventila. Kad se naviknete na nju, obična disalica kvalitetnije izrađena i od boljeg silikonskog materijala zadovoljiti će i najzahtjevnije i najiskusnije ronioce

RONILAĆKO ODIJELO

štiti tijelo ronitelja od ogrebotina, životinjskih uboda, no prvenstvena mu je uloga da spriječi gubitak topline roniteljeva tijela. Tijekom dužega boravka pod vodom i na većoj dubini ronitelji su izloženi niskim temperaturama, stoga za duže ronjenje ne treba ni pomišljati roniti bez odijela. Postoje dva tipa odijela za ronjenje: mokro i suho odijelo. Mokra odijela izrađuju se od neoprenskog materijala i tijesno prianjaju uz tijelo održavajući tjelesnu temperaturu ronitelja. Propušta malu količinu vode i zbog toga se zovu mokra odijela, no ta količina vode između kože i odijela vrlo se brzo zagrije i postaje toplinski izolator. Suha odijela potpuno sprječavaju ulaz vode. Na sebi imaju priključak za stlačeni zrak i mogu se napuhavati, te na taj način služiti i kao dodatni kompenzator plovnosti. Ispod suhoga odijela oblači se pododijelo koje je ključni čimbenik za osiguranje dobre termičke zaštite. Iako su suha odijela puno bolja toplinska zaštita od mokrih odijela, za njihovu uporabu potrebno je završiti poseban specijalistički tečaj kako bi ih se naučilo pravilno koristiti.

NOŽ

Nož kao važan dio ronilačke opreme se upotrebljava za različite namjene kao rezanje, kopanje itd. U slučaju bilo kakvog zapetljavanja nož treba biti brzo dostupan da bi prerezali ribarsku špagu ili morske trave. U slučaju opasnosti nožem se mogu pod vodom davati zvučni signali kucanjem po nekom tvrdom predmetu (npr. boca). Najbolje je da se nož nosi sa unutrašnje strane potkoljenice

PODVODNA LAMPA

Dobro opremljen ronioc u svom kompletu opreme svakako ima i podvodnu svjetiljku. Na većim dubinama zbog slabijeg prodora svijetlosti je dosta tamno i vidljivost je smanjena. Također je i zbog loma svijetlosti drugačije raspoznavanje boja koje već kod dubine od 6 – 7 metara gube svoja svojstva koja imaju iznad površine. Iz toga razloga svijetiljka mora biti vrlo kvalitetna i jakog intenziteta svijetlosti. Cijena ovog dijela opreme je dosta visoka i dostiže do

PUŠKA ZA PODVODNI RIBOLOV

Puška za podvodni ribolov je posebno oruđe za lov, koje svojim mehanizmom izbacuje male osti ili harpun u naciljanu ribu ili drugi morski organizam. Postoje dvije izvedbe pušaka za podvodni ribolov , a to su sa gumom za izbačaj ili pneumatska. Pneumatske puške imaju jači izbačaj ali su više sklone kvarenju i teže se održavaju. Puške sa gumom ne zahtijevaju neku posebnu brigu već ih je potrebno samo dobro isprati poslije upotrebe. Obično su puške na gumu duže od zračnih. Vrh na strijeli može biti u obliku harpuna ili malih ostiju sa 3 ili 5 vrhova. Za veću ribu se upotrebljava harpun.

PERAJE

Kod obje vrste ronjenja za kretanje pod vodom koristimo peraje. Svojom velikom površinom omogućava laganim pokretima nogu brzu i laganu kretnju. Razlikujemo dvije vrste peraja , sa otvorenom i zatvorenom petom. Kod odabira peraja treba izabrati optimalnu za svakog pojedinca. Treba imati na umu da tvrda i duga peraja zahtjeva veću snagu ronioca. Duže peraje još se upotrebljavaju kod apnea ronjenja. Za ronjenje u hladnijim vodama koriste se peraje sa otvorenom petom zbog čizmica od neoprena. Još je važno da peraja dobro pristaje na nogu i da ne žulja.

BOVA (PLUTAČA)

Također jedan od obaveznih dijelova opreme. Obično je napravljena od plastičnog materijala na napuhavanje sa istaknutom zastavicom. Obilježavanje se obavlja postavljanjem bove u sredini područja ronjenja, narančaste ili crvene boje, promjera najmanje 30 centimetara ili ronilačkom zastavicom (narančasti pravokutnik s bijelom dijagonalnom crtom ili pomorska zastavica slova “A” Međunarodnog signalnog kodeksa ili visoko istaknutom ronilačkom zastavom na plovilu sa kojeg se obavlja ronjenje). Noću bova mora imati svjetiljku – bljeskalicu, žute ili bijele boje, vidljivu na udaljenosti od najmanje 300 metara.

Ažurirano 18. siječnja 2015 — 19:03

Autor

marjan

Sportsko Nauticka Ribolovna Udruga Marjan Split je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja nautike i ribolova, kroz sport i rekreaciju. Osnovana 30.10.1980g. kao društvo tj.S.N.R.D.Marjan. Upis u Hrvatski registar je izvršen dana 18 rujna 1998g. pod registarskim brojem 17000328.
S.N.R.U. Marjan © 2015 Frontier Theme